Orientační běh jinak? Na vozíčku

Desítky lidí na invalidním vozíku mohli v sobotu pozorovat návštěvníci prostějovských parků. Místní skaut totiž uspořádal akci, která dokázala, že nejen sportovci se zdravýma nohama se mohou zúčastnit orientačního běhu se vším všudy.

Prostějov – Mezi necelými třemi desítkami účastníků byl totiž nejeden vozíčkář. Jedna z účastnic sebou do „závodu“ vzala také psa. Orientační běh to přitom byl se vším všudy. Tedy například s mapou, buzolou, lampiony a kontrolami s kleštičkami na označení.

Nešlo zároveň o rekreační počin, ale o klání, které je součástí Českého poháru v Trail-o. Tento typ orientačního závodu ovšem nevyžaduje rychlost. Alespoň ne rychlost dolních končetin. „Není zde důležité, za jak dlouho něco uběhnete či ujedete, ale orientační smysl a práce s mapou,“ upozorňuje jeden z pořadatelů Pavel Dudík. Ten vysvětluje, že závodníci musí určit na mapě zakreslené lampiony. „Někdy ovšem nemusí ani jeden z těch co jsou k dispozici odpovídat,“ říká Pavel Dudík.

Závodníci nejprve museli projít takzvanou časovkou. Ta spočívala v tom, že se z místa před skautskou klubovnou rozhlédli do všech stran a museli určit, které tři z viditelných lampionů mají zakreslené na mapě. V tomhle případě rozhodoval každý zaznačený keř a strom. Lampiony se totiž nacházely pouze několik metrů od sebe. Až po této časovce mohli vyběhnout či vyjet desítky účastníků hledat orientační body do Kolářových sadů. Jedním ze závodníků, který se v úvodním kole umístil mezi úspěšnější, byl Ivo Tišljar. Začátek závodu mu podle jeho slov příliš problémů nenadělal. „U prvních kontrol to bylo dobré,“ uvádí závodník z chorvatského Záhřebu.

Organizátoři měli před závodem, který se později přesunul na Hloučelu, jednu velkou starost. Místo konání totiž museli přizpůsobit skutečnosti, že zhruba polovina účastníků byli vozíčkáři.

Michal Sobecký
Prostějovský deník
http://prostejovsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.