V sokolovském bazénu se dnes bojuje o „Pohárek 2015“ zdravotně postižených plavců

Dnes v sokolovském městském bazénu startuje jedna z největších akcí zdravotně postižených sportovců v České republice a vůbec největší v Karlovarském kraji, 13. ročník závodů tělesně postižených plavců „Pohárek 2015“.

Mítink organizuje karlovarský sportovní klub SK KONTAKT a občanské sdružení KONTAKT bB, které dlouhodobě programově usiluje o odstranění bariér mezi zdravotně postiženými a zdravou populací především motivací zdravotně postižených k aktivnímu a nezávislému pojetí života.

„Stejně, jako zdravá většina, mají i lidé se zdravotním postižením potřebu porovnávat se mezi sebou formou sportovního zápolení, a proto jsou sportovní kluby zakládány při všech střediscích sdružení KONTAKT bB. Ideálním prostředím a prostředkem pro jejich činnost jsou voda a plavání, které v sobě ideálně spojuje všechny prvky, jež vedou k naplňování našeho hlavního poslání. To, že si naši klienti osvojí schopnost samostatně se pohybovat ve vodě, má totiž přímý dopad na schopnost jejich samostatného a sebevědomého pohybu v běžném životě,“ přibližuje poslání KONTAKTu bB předsedkyně karlovarské pobočky Štěpánka Řehořková.

Pohárek je nesporně nejviditelnější akcí pořádanou karlovarskou pobočkou KONTAKTu bB a sportovním klubem SK KONTAKT Karlovy Vary. Ten se výchově plavců s nejrůznějšími typy postižení věnuje dlouhodobě a systematicky a patří v tomto oboru k nejúspěšnějším v republice. Soustřeďuje na šest desítek handicapovaných plavců z celého Karlovarského kraje, převážně v kategoriích žactva a mládeže, a vychoval už několik závodníků, kteří patří mezi naděje českého paralympijského plavání.

„Patří k nim určitě pilní sběratelé medailí Vendy Dušková, Nikol Habermannová a Milan Man, kteří byli také našimi největšími nadějemi pro letošní Pohárek. Bohužel jsme nepočítali s výpadkem Milana Mana, který se léčí z mononukleózy. Hlavní hvězdou našeho družstva tak bude sedmnáctiletá Vendy Dušková, která bude obhajovat loňské vítězství ve společné kategorii juniorů a juniorek. Loni ji vyhrála s ohromujícím náskokem 166 bodů, letos by si to mohla zopakovat,“ věří Řehořková.

Hostitelským městem Pohárku jsou od založení závodu Karlovy Vary, jeho plavecká část se už ale několik let odehrává v městském bazénu v Sokolově, kde je více prostoru a lepší zázemí zejména pro vozíčkáře a jejich nutný doprovod. Závody, nad nimiž drží patronát legenda českého dostihového sportu Josef Váňa, jsou nesmírně atraktivní akcí nejenom pro jejich přímé účastníky, ale i pro diváky. „Tady mají možnost sledovat na špičkové úrovni zorganizovanou akci s mimořádnou atmosférou a výkony plavců, kteří se ve vodě často pohybují tak, že na nich jejich handicap téměř nepoznáte,“ slibuje Štěpánka Řehořková.

Závody budou v sokolovském bazénu zahájeny v 9.15 slavnostním nástupem, plavat se bude od 9.30 do 13.00 a od 13.45 do 17.00, vyhlášení výsledků pak bude součástí slavnostního večera všech účastníků a hostů soutěže, který v karlovarském Lázeňském hotelu Thermal začíná ve 20.00 hodin.

JIŘÍ LINHART
Sokolovský deník

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.