Duševně nemocní pachatelé trestných činů končí v léčebnách

Výběr trestných činů, které v uplynulých 20 letech spáchali schizofrenici a lidé duševně nemocní:

19. dubna 1995 – V budově farního úřadu ve Čkyni na Prachaticku bylo nalezeno tělo katolického faráře Jana Preislera. Policie na základě pachové zkoušky určila jako možného pachatele sedmadvacetiletého psychopata propuštěného z psychiatrické léčebny ve Lnářích. Soud jej ale později pro nedostatek důkazů obžaloby zprostil.
Červenec 2003 – Na zlínském sídlišti Jižní Svahy zabil mačetou sedmadvacetiletý muž svou matku a vážně poranil otce. Místo letitého vězení se dva roky léčil v psychiatrické léčebně. Poté ho soud propustil do ambulantní péče.
Prosinec 2005 – V Rudné u Prahy ubodal své rodiče a jejich těla zahrabal na zahradě domu čtyřicetiletý muž. Žalobce v květnu 2006 zastavil stíhání obviněného kvůli nepříčetnosti. Muž trpící paranoidní schizofrenií byl převezen do psychiatrické léčebny.
Březen 2007 – Své dvě malé děti zardousila v Ústí nad Labem sedmadvacetiletá Lenka Krimmerová. V září téhož roku rozhodl Krajský soud o ústavní léčbě pachatelky, která se po činu pokusila o sebevraždu. Podle tisku se chtěla zabít několikrát.
7. června 2008 – Policisté objevili mrtvého devítiletého chlapce z Havlíčkova Brodu, který byl pohřešován od 4. května. Policie zadržela slovenského občana Antonína Nováka, který byl za pohlavní zneužívání odsouzen už několikrát na Slovensku. Podle médií se pachatel vyhýbal nařízené psychiatrické léčbě, informace se ale k policistům údajně nedostala. Za vraždu a znásilnění dostal Novák doživotí.
Květen 2009 – Mladá žena z Hodonínska zřejmě ubodala své dvě děti ve věku dvou a šesti let, načež se pokusila spáchat sebevraždu. Státní zastupitelství později stíhání pravděpodobné pachatelky zastavilo pro její nepříčetnost.
11. února 2010 – V Českých Budějovicích zavraždil muž svou matku a jejího druhého manžela, známého hudebníka Pavla Malhockého, kterému předtím vyhrožoval. Pachatel Jan Heidinger v době činu trpěl paranoidní schizofrenií a skončil v ochranném ústavním léčení. Před soudem stanuli kvůli liknavosti i dva policisté, kteří byli za nedbalost odsouzeni k podmíněným trestům a zákazu činnosti.
22. ledna 2012 – Při tragédii ve Frýdku-Místku zemřelo rok a půl staré dítě. Na holčičku i její osmapadesátiletou babičku zaútočila v prostorách domu jednačtyřicetiletá žena. Znalci uvedli, že pachatelka nebyla v době činu příčetná. Nyní je v péči Detenčního ústavu v Brně.
13. června 2012 – Policie zadržela muže podezřelého z vraždy staršího muže a ženy v Králíkách na Orlickoústecku. Z činu byl obviněn psychicky nemocný syn manželů.
14. října 2014 – Ve Žďáru nad Sázavou ubodala šestadvacetiletá žena na střední škole studenta a další tři lidi zranila. Před dvěma lety obdobně zaútočila v Havířově na školačku a její vychovatelku, kterou pobodala. Jako nepříčetná skončila s diagnózou paranoidní schizofrenie v psychiatrické léčebně. Opavský okresní soud jí však loni v únoru přeměnil ústavní formu ochranného léčení na ambulantní. Proti tomuto rozhodnutí podala koncem loňského roku stížnost tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Nejvyšší soud jí podle dnešního vyjádření nevyhověl.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.