První komentáře oceňují rozhodnutí Jolie přijít o vaječníky

Americká herečka Angelina Jolie prokázala podle webu 20minutes opět statečnost, když si kvůli obavě z rakoviny nechala preventivně vyoperovat vaječníky a svěřila se s tím veřejnosti.

V roce 2013 se obdobně rozhodla ohledně svých prsou a její neméně slavný manžel Brad Pitt tehdy krok označil za „heroický čin“.

Někdejší sdělení Jolie o preventivním odstranění mléčných žláz uvítala řada osobností, lidí, kteří přežili rakovinu, i lékařů. Oceňovali přitom otevřenost, která podle mnohých může pozitivně inspirovat jiné ženy, uvedl deník The Guardian.

Podle odborníků se od té doby ve světě zvýšil počet žen, které chodí na preventivní vyšetření. Podle rozhlasové stanice Europe 1 se herečce podařilo rozbít tabu a přimět ženy, aby podstoupily potřebné testy.

Komentáře se také shodují, že obavy Jolie a tudíž i operace byly oprávněné. Na rakovinu zemřely matka, babička a teta hollywoodské hvězdy, u které vyšetření prokázalo vyšší riziko onemocnění nádorovým onemocněním. „Šlo o velmi vysoké riziko vzniku rakoviny,“ uvedla Europe 1.

Také britský odborník na zdravotní péči Michelle Roberts je přesvědčen, že u Jolie byla velká pravděpodobnost, že ji postihne rakovina prsu a vaječníků. Dodal, že ani operacemi toto riziko nezmizelo, nicméně výrazně se snížilo.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.