NS oznámí, jak rozhodl o stížnosti v kauze útočnice ze Žďáru n.S.

foto: southernfried / MorgueFile

Nejvyšší soud (NS) dnes oznámí, jak rozhodl o stížnosti pro porušení zákona v případu ženy, jež loni v říjnu útočila ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Stížnost podala bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

foto: southernfried / MorgueFile

Stížnost podala bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), podle níž Okresní soud v Opavě chyboval při změně ústavní léčby psychicky nemocné ženy na ambulantní. Neobstaral si podle ní dost podkladů.

Policie ženu obvinila z toho, že ve žďárské škole zabila studenta, který šel na pomoc napadené spolužačce, a zranila další tři lidi.

Pokud NS dá Válkové za pravdu, nebude to mít na další osud útočnice přímý vliv. Verdikt ale může soudům posloužit jako vodítko pro další podobné případy. Dosud je praxe okresních soudů při rozhodování o ústavní či ambulantní léčbě rozkolísaná.

Válková ve stížnosti upozornila na to, že pachatelka už v květnu 2012 obdobně zaútočila v Havířově. Vychovatelce tehdy zasadila 11 ran nožem a malou školačku si vzala jako rukojmí. V návaznosti na havířovský útok skončila žena v ústavní léčbě s diagnózou paranoidní schizofrenie. Po necelém roce hospitalizace Psychiatrická nemocnice v Opavě navrhla změnu ústavní léčby na ambulantní.

Okresní soud v Opavě návrh veřejně projednal loni v únoru, stručně vyslechl ošetřujícího lékaře i ženu a její léčbu převedl na ambulantní. V říjnu se pak odehrál incident ve Žďáru nad Sázavou, kdy žena pod vlivem bludných představ znovu nožem zaútočila ve školní budově. Momentálně je opět v péči psychiatrů, při žďárských událostech nebyla podle znalce příčetná.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.