Karlovy Vary a Sokolov v sobotu přivítají výkvět českého paralympijského plavání

O týden dříve, než bývá obvyklé, už tuto sobotu 28. března se v Karlových Varech a Sokolově uskuteční jedna z největších akcí sportovců se zdravotním znevýhodněním v České republice a vůbec největší v Karlovarském kraji. Do startu závodů tělesně postižených plavců „POHÁREK 2015“ teď zbývá už jen pár dnů.

POHÁREK patří v termínovém kalendáři handicapovaných plavců ke stálicím, letos se v Karlových Varech a v Sokolově sejdou už potřinácté. Mítink, který z pověření Českého svazu tělesně postižených sportovců pořádá sportovní klub SK KONTAKT Karlovy Vary, je tradičně otevřený i plavcům se zrakovým a mentálním postižením.
Tradičně vysoká je i sportovní úroveň závodů. Loni se například mezi celkem 111 startujícími představili i členové absolutní špičky českého paralympijského plavání Kateřina Lišková, Arnošt Petráček, Vojta Franěk, Tomáš Scharf a Petr Andrýsek, ze zahraničních plavců na sebe největší pozornost upoutal nejmladší člen slovenské reprezentace na paralympiádě v Londýně Viktor Kemény.
Hvězdné obsazení se dá očekávat i letos, kdy je POHÁREK vypsaný nejenom jako zahajovací závod Českého poháru handicapovaných plavců 2015, ale je také zároveň nominačním závodem na mezinárodní závody, které budou kvalifikací na MS Glasgow a Světové hry juniorů IWAS.
V sokolovském bazénu se představí plavci a plavkyně z osmi českých klubů, ze zahraničí přijedou výpravy klubů Dolphins Bratislava, PK Nové Zámky a také jeden plavec z bavorského Selbu. Celkem se očekává až 120 startujících a nebudou mezi nimi chybět ani plavci pořádajícího SK KONTAKT Karlovy Vary. Ti nastoupí v plné síle, na startovní bloky se postaví všichni, kdo budou aktuálně zdraví.
„V rolích favoritů bych z našich závodníků viděla především ty tři, kteří byli v pátek vyhlášeni mezi nejúspěšnějšími sportovci města Karlovy Vary a Karlovarska za rok 2014. Ceny si odnesli juniorka Vendy Dušková, loni ještě žačka Nicole Habermannová, obě ve svých kategoriích vyhrály Český pohár 2014, a třetí muž loňského ročníku Českého poháru Milan Man. Obě děvčata velice pilně trénují a věřím, že budou plavat stejně dobře jako vždy, tedy minimálně v osobních rekordech. Milan je bohužel aktuálně ze hry, neboť se léčí z mononukleózy,“ odhaduje šance svých svěřenců na medailová umístění karlovarská trenérka Štěpánka Řehořková.
Vlastní závody budou v sokolovském bazénu zahájeny v 9.15 slavnostním nástupem, plavat se bude od 9.30 do 13.00 a od 13.45 do 17.00 a vyhlášení výsledků bude součástí slavnostního večera všech účastníků a hostů soutěže, který v karlovarském Lázeňském hotelu Thermal začíná ve 20.00 hodin. Patronem závodů je osminásobný vítěz Velké pardubické, žokej Josef Váňa, a záštitu nad celou akcí převzali primátor města Karlovy Vary Ing. Petr Kulhánek a starosta města Sokolov Bc. Jan Picka.

JIŘÍ LINHART
Sokolovský deník

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.