Nevidomý horolezec Jan Říha besedoval se školáky

O své horolezecké, ale i další sportovní zážitky, se rozdělil s dětmi několika tříd sedlčanských základních škol při dvou besedách v knihovně zrakově postižený horolezec Jan Říha.

Sedlčany – Jan Říha pochází z Olbramovic na Benešovsku. S vadou zraku se již narodil. Do svých 38 let toho zvládl tolik, že by na to nestačilo několik životů takzvaně zdravých lidí. Jan Říha se už na odborném učilišti pro zrakově postiženou mládež věnoval lyžování, plavání, atletice. Na učilišti poprvé vyzkoušel lezení po umělé stěně. Postupně přidával na obtížnosti. Ale jak sám říká, zdolání opravdové skály byl okamžik k nezaplacení. Od doby, kdy stanul na pověstné africké velehoře Kilimandžáro (5895 metrů) uplynulo již šest let. Vroce 2010 nešetřili jeho kamarádi, ale také média, chválou, když jako první nevidomý Čech vystoupal stěnou Macochy.

Přátelé o něm tvrdí, že leze jako kamzík, ale Jan Říha to s úsměvem, který jej snad nikdy neopouští, zpochybňuje. Jeho snem bylo zdolat i Mount Everest – v současné době má ale jiné horolezecké cíle.

Rozhovor s Janem Říhou si přečtete v některém z dalších čísel Příbramského deníku.

Příbramský deník
http://www.pribramsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.