Nemohu už dále vykonávat svou práci. Co mám dělat?

ilustrační foto: Flickr.com

Dotaz: K výkonu své práce používám každý den počítač. Z používání počítače a koukání do něj mám bolesti hlavy. Mám právo na okamžité ukončení pracovního poměru? Existují u mého zaměstnavatele i jiné pozice, ale u všech se využívá počítač. Můžu odejít ze zaměstnání ihned bez 2 měsíční výpovědní lhůty? A pokud ano, co potřebuji k tomu, abych tak mohl učinit. Máme svého závodního lékaře. Stačí mi potvrzeni od mého praktického lékaře, že tuto práci nemůžu již vykonávat? Nebo bude stačit potvrzeni z nemocnice od lékaře?

ilustrační foto: Flickr.com

Odpověď:
Pokud Vám Váš zdravotní stav nedovoluje nadále vykonávat stávající činnosti spojené se zaměstnáním, měl by Vás zaměstnavatel převést na jinou pracovní pozici. Píšete, že ve Vašem případě to není možné. V takovém případě nastává situace, kdy dojde k rozvázání pracovního poměru.

Pokud to bude možné, zkuste se domluvit se zaměstnavatelem na ukončení pracovního poměru dohodou. Případná výpovědní lhůta je totiž v takovém případě pouze na Vaší společné dohodě. Následně máte možnost jít na Úřad práce a zaevidovat se do evidence uchazečů o zaměstnání. Je také dobré, když v dohodě o ukončení pracovního poměru bude uvedeno zdůvodnění, že k dohodě došlo z důvodů Vašich vážných zdravotních potíží znemožňujících Vám vykonávat pracovní činnosti.

Pokud by došlo k rozvázání pracovního poměru ze strany zaměstnavatele či Vaší, vždy zde platí dvouměsíční výpovědní lhůta.
Existuje ještě šance na okamžité zrušení pracovního poměru. A to v případě, kdy závodní lékař usoudí, že další vykonávání práce může vážně poškodit Vaše zdraví. V tomto případě je však podmínka, že Váš zaměstnavatel pro Vás do patnácti dní od předložení lékařského posudku nenalezl vhodnější pracovní pozici. V tomto případě Vám ze zákona náleží náhrada mzdy odpovídající délce běžné výpovědní lhůty.

Veškeré zdravotní posudky pro uvedené případy vypracuje závodní lékař Vašeho zaměstnavatele. Ideální bude, když mu dodáte lékařské nálezy od očního specialisty.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.