Prezident ASBS ČR: V bezpečnosti pracují invalidé za pár korun. Zbytek se rozkrade

ilustrační foto: Flickr.com

Prezident Asociace soukromých bezpečnostních služeb ČR Jiří Kameník se vyjádřil k situaci, kdy v bezpečnostních službách pracují invalidé za pár korun. Zbytek ze státních příspěvků se podle něj rozkrade. Těžce postižení lidé pracují v ostraze i přes nutnost vstupních lékařských prohlídek.

ilustrační foto: Flickr.com

Před časem se náš čtenář zajímal o téma zaměstnávání nevidomých lidí v ostraze. Zní to zcela absurdně, avšak velmi kritická slova prezidenta ASBS ČR to nevyvracejí.

„Je potřeba vědět, že v naší republice je loby mocných, kteří pod humánní záštitou zaměstnávání invalidů fedrují společné peníze občanů do těchto aktivit a pak je mohutně rozkradou. Fotovoltaika je asi o něco výtěžnější, ale ne o moc.
Určitě existují u nás i taková místa, kde může pracovat beznohý, slepý nebo jinak postižený člověk. Není jich ovšem mnoho. Jsem naprosto pro, aby na tato vytvořená místa dával stát pro podporu těchto lidí „investiční peníze “ a nikoliv příplatek agentuře. To, že z toho invalida vůbec nic nemá, to ví každý, kdo má zdravý rozum, jen naše vlády ne. Ty to vědět nechtějí a pomocí Úřadů práce jejich dobří známí výhodně podnikají. Myslím, že letos do těchto příplatků padlo minimálně cca 4 miliardy Kč. Pak nastanou takové situace, že úřad vlády je hlídaný agenturou za hodinovou sazbu 46.80 a některé vybrané úřady za ještě méně a to proto , že je hlídají „zdatní“ invalidé. Ušetřené peníze vedoucí úřadů rozkradou. Nechceme nijak ublížit invalidům, protože tím se můžeme my sami stát během následující hodiny. Naopak chceme, aby to mělo řád, zdravotní kvalifikaci a i omezení co takový člověk smí a co ne. Ale to chceme my v oboru a to ještě někteří), ale to nechtějí spekulanti a vládnoucí mocní, kteří právě na lidském neštěstí staví svou dobrou finanční existenci,“ uvedl prezident Asociace soukromých bezpečnostních služeb ČR Jiří Kameník

Zaměstnávání těžce postižených lidí na pracovních pozicích, na kterých by zaměstnáni zjevně být neměli a nebo za vyšší hodinovou mzdu, se evidentně děje i za dohledu tzv. závodních lékařů. Každý zaměstnanec totiž od prvního dubna roku 2013 musí mít vstupní lékařskou prohlídku, která má určit, zda je budoucí zaměstnanec schopen práci vykonávat. Týká se to všech, kteří plánují se zaměstnavatelem uzavřít pracovní smlouvu a nebo lidí, kteří budou pracovat na dohodu o provedení práce či dohodu o pracovní činnosti, bude-li osoba v zaměstnání zařazena k rizikové práci.

Zákon považuje zaměstnance, který se nepodrobil vstupní lékařské prohlídce, za zdravotně nezpůsobilého k výkonu práce.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.