Potravinářská inspekce zavřela minipivovar v Chýni

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zavřela od minulého pátku do středy kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám minipivovar v Chýni v okrese Praha-západ. Hygienické předpisy také porušilo šest restaurací či barů a jedna prodejna potravin, napsal v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Podle závažnosti porušení předpisů buď inspekce provozovnu uzavře do doby, než majitel odstraní nevyhovující stav, v případě závažnějších přestupků s ním zahájí správní řízení o uložení pokuty.
V chýňském minipivovaru se ve skladu sladu a v místě, kde se šrotoval slad, nacházelo velké množství myšího trusu, návnady na škůdce. Také se zde skladovaly předměty, které nesouvisely s potravinářskou výrobou. „Rovněž zde byly otvory, kudy mohli škůdci proniknout ke skladovaným surovinám,“ popsal Kopřiva.
V Třebechovicích pod Orebem inspekce zavřela prodejnu potravin řetězce Hruška. Inspektoři zde našli živé myši, trus a také ožrané potraviny. „Prodejna nebyla udržovaná v čistotě,“ doplnil Kopřiva.
Na jižní Moravě SZPI zavřela Bar Lion v Rousínově, kde byl bar a sklad potravin plný prachu, nedopalků, prázdných obalů a pavučin. Do skladu navíc zatékalo a odlupovala se omítka. Umyvadlo u baru bylo nefunkční, na záchodě netkla teplá voda. Dále na jihu Moravy musela zavřít restaurace Myslivna v Dolních Bojanovicích, kde se v kuchyni olupoval strop, v některých místech byla vrstva neuklízených nečistot a pavučin, z mrazicího boxu se uvnitř loupal plast. U výčepu také netekla teplá voda. Třetí nevyhovujícím zařízením v kraji byla hospoda Na hřišti v Tasově, kde používali k mytí sklenic a úklidu výčepu vodu ze studny. „Přitom nebyla pitná, analýza ukázala nadlimitní množství koliformních bakterií,“ uvedl Kopřiva.
V Asijském bistru v Rožnově pod Radhoštěm byly silné nánosy nečistot v kuchyni, v hůře dostupných místech se válely zbytky potravin, v lednici se skladovaly polotovary se syrovým masem. V Herna-baru v Sokolovské ulici v Karlových Varech kontrola našla celkově zanedbané prostory, chladnička s otevřenými nápoji byla špinavá a záchody byly společné pro personál i hosty, navíc zde netekla teplá voda. V Perón restaurantu v Benešově se skladovaly sudy s pivem a limonádou na špinavém místě, kde se navíc válely špinavé pneumatiky.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.