Diakonie odstartovala další švýcarsko-český projekt

ilustrační foto: ruthiebabe / stock.xchng

Diakonie ČCE odstartovala další celostátní projekt na zlepšení péče o geriatrické pacienty a pacienty v závěru života a zlepšení znalosti laiků, ale i profesionálů v této oblasti, a to v rámci Programu implementace Švýcarsko-české spolupráce.

ilustrační foto: ruthiebabe / stock.xchng

Hlavní cílovou skupinou jsou rodinní pečovatelé, kteří se často potýkají s kritickými situacemi při doprovázení v závěru života. Ovšem ani profesionálům, kteří přicházejí se smrtí do styku, neuškodí si připomenout některé zásady související s touto péčí. Doplňkově se projekt věnuje i samotným seniorům s citlivým tématem, jak se na konec života připravit.

Vzdělávací cyklus obsahuje čtyři typy kurzů.

Pilotní kurzy začínají již v květnu, v Brně v Diakonii ČCE na Hrnčířské 27 v květnu a mají následující program:
18. května od 14 hodin Základní program pro laické pečující – kurz „Doprovázení vážně nemocného – teoretická část“, přednáší Mgr. Martina Kalábová.
25. května od 14 hodin pokračování programu – kurz „Doprovázení vážně nemocného – praktická část“, vede Bohumil Bradáč, DiS.
1. června od 14 hodin Doplňkový program pro seniory „Úkoly životního podvečera“, vede MUDr. Viola Svobodová.
8. června od 14 hodin Doplňkový program pro profesionály, kteří přicházejí do styku s touto problematikou – kurz „Pomáhající profese u lůžka umírajícího“, vede Mgr. Martina Kalábová.

Celkem proběhne 80 kurzů po celé republice.

V rámci projektu budou natočena videa zaměřená na doprovázení terminálně nemocného v domácím prostředí. Vznikne Společnost pro podporu laických pečujících – pečující laici dosud nemají společnost, která by je podporovala a zprostředkovala jim výměnu zkušeností, podílela se na jejich vzdělávání a prosazovala jejich potřeby a zájmy. Z projektu bude podpořeno poradenství na www.pecujdoma.cz a telefonická poradna pro laické pečující a uskuteční se společně se švýcarským partnerem rovněž konference o potřebách a možnostech umírajících a jejich rodinných pečovatelů.

Projekt potrvá do září 2016 a průběh aktivit je možné sledovat na www.pecujdoma.cz , kde je možné se rovněž přihlásit na již vypsané kurzy.
Více: pecujdoma@diakonie.cz .

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.