Co dokážou asistenční psi

ilustrační foto

Přinést zvonící telefon, otevřít pračku, sundat ponožky, nebo zvednout upadnuté klíče. S tím vším dokážou handicapovaným pomoci speciálně vycvičení asistenční psi a nejen to – svému páníčkovi, který je často odkázaný na invalidní vozík jsou hlavně skvělým parťákem do nepohody.

Organizace Pomocné tlapky z Plzeňska, která se komplexní přípravou psů pro handicapované začala zabývat jako první v republice, už jich umístila na sto sedmdesát. Pes je nejlepší přítel člověka a v případě psů asistenčních to platí minimálně dvojnásob.

„Oni se to naučí během třeba dvou týdnů, ale zbylých těch osm, deset měsíců se to učí, aby to dobře předali, aby to neházeli na zem, aby to bylo prostě dokonalý,“ říká trenér Pomocných tlapek Pavel Zima.

Pomocné tlapky umístily za dobu své působnosti už sto šedesát osm asistenčních psů. Výcvik a příprava pejska vyjde na více než dvě stě tisíc korun.

„My pejsky zapůjčujeme a vlastně zůstávají majetkem společnosti, takže klient nemusí platit nic,“ řekla nám koordinátorka Pomocných tlapek Olga Tomášů

Pomocníka takhle před lety získal tehdy dvanáctiletý Honzík z Třemošné. Dnes už je to student druhého ročníku elektrotechnické průmyslovky a svého labradora Sonyho bere všude sebou.

„Pomáhá mi třeba otvírat dveře, podává peněženku když mi upadne, klíče,“ říká majitel Sonyho Jan Vaněk.

Důležité je, aby si asistenční pes a majitel dobře sedli. V případě Honzy se Sonym to vyšlo jak se říká na první dobrou.

„Přijeli jsme se Sonym k nim domů a do dneška oni na to vzpomínají, že tam přiběh černý uragán, který proběhnul kuchyní a myslím, že si to tam vybral hned a že to klaplo,“ popisuje Olga Tomášů.

„Jsou jako jedna duše, spí spolu v posteli, chodí spolu na procházky, do divadla, do kina,“ pověděla maminka Honzy.

Dnes má sedmiletý Sony spoustu energie. Až ale zestárne a nebude svou práci zvládat, může i tak zůstat se svou rodinou.

„Má klidně možnost si ho za korunu odkoupit, takže už potom přechází do jejich majetku a ten pejsek tam dožije,“ informuje koordinátorka Pomocných tlapek.

Maminka Honzy dodává, že by Sonyho nevyměnili za nic na světě.

Televize Barrandov

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.