Nevidomá matka díky speciálním brýlím poprvé uviděla své dítě

foto: DailyMail

Poprvé spatřit svoje dítě. Okamžik, na který nikdy nezapomene žádná matka. A nyní to díky novým speciálním high-tech brýlím umožnili slepé Kanaďance (foto) žijící ve státě Ontario.

Tv Barrandov

Kathy Beitzová zrak ztratila už jako malá holčička a od té doby žije prakticky ve tmě. Když otěhotněla, moc si přála, aby v den porodu mohla své miminko vidět. Zdánlivě nemožné se ale díky novým technologiím povedlo.

Kathy Beitzová: Bylo to první dítě, které jsem v životě viděla a bylo to moje dítě. Byl to krásný pocit, poprvé jsem také viděla svého manžela a doslova jsem se do něj zamilovala.

Brýle spojují videoaparát s moderními technologiemi a tak umožňují lidem vidět. Podobný příběh jako Kathy zažil nedávno osmašedesátiletý Američan Allenu Zderad, který mohl po deseti letech vidět svojí ženu.

Raymond IEZZI, oční chirurg: Pan Zderad prožívá to, čemu říkáme umělé vidění, je jiné, než cokoliv co dosud zažil, je to něco jako světelné body na tabulích s výsledky na baseballu.

Technologie postupně přichází i k nám a nemusí být tak úplně nedostupné.

Technologie, kterou nyní využívá Kathy Beitzová, se nazývá eSight glasses. Brýle stojí 15 000 dolarů a vyrábí je firma eSight. V Severní Americe již tyto brýle nosí kolem 140 lidí.

Firma eSight má vlastní fundraisingové oddělení, jež z nasbíraných darů pomáhá financovat slepcům zakoupení brýlí. Kathy Beitzové koupila tyto brýle její sestra. Díky nim se jí v základu proměnil život. Nyní je schopna se sama starat o své dítě, chodit na nákupy a věří, že brzy bude moci svému dítěti i předčítat z knihy.

Odborníci se shodují, že na konci jednadvacátého století bude zcela běžné, aby nevidomí občané například díky podobným brýlím nakonec viděli. Díky nim budou moci vidět svojí rodinu, nebo místa, kudy normálně chodí.

video můžete shlédnout ZDE

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.