Jsem nevidomý. Proč mám jen druhý stupeň příspěvku na péči?

foto: Flickr.com

Dotaz:  Jsem celý život nevidomý, což mi zásadně stěžuje každodenní život. Často potřebuji pomoc druhé osoby. Proč mám ale pouze druhý stupeň příspěvku na péči? Ty 4000 jsou naprosto směšné, tomu se jako říká podpora lidí, kteří si jinak nemohou nic vydělávat?

foto: Flickr.com
Odpověď:
Příspěvek na péči určují dva faktory. Jedním z nich je lékařský posudek Lékařské posudkové služby ČSSZ. Tím druhým je počet základních životních potřeb, se kterými potřebujete pomoct.

Zákon stanovuje celkem 10 základních životních potřeb: mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, tělesná hygiena, výkon fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity, péče o domácnost.

Příspěvek na péči se přiznává ve čtyřech stupních:
– I. stupeň – lehká závislost – každodenní pomoc nebo dohled z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu při 3 nebo 4 základních životních potřebách (příspěvek ve výši 800, Kč měsíčně)
– II. stupeň – středně těžká závislost – každodenní pomoc nebo dohled při 5 nebo 6 základních životních potřebách (4.000,/měsíc)
– III. stupeň – těžká závislost – každodenní pomoc nebo dohled při 7 nebo 8 základních životních potřebách (8.000,/měsíc)
– – IV. stupeň – úplná závislost – každodenní pomoc nebo dohled při 9 nebo 10 základních životních potřebách (12.000,/měsíc)

Všeobecně lze tvrdit, že jeli Vaším jediným handicapem úplná nevidomost, je spíše pravděpodobné, že Vám bude přiznán pouze příspěvek na péči druhého stupně. Mnozí těžce tělesně či mentálně postižení lidé mnohdy nedosáhnou ani na ten.

Vaše schopnost je sice zásadně omezena, jsou ale nevidomí lidé, kteří si zaměstnání nalézt dokáží. Určitě se nedá tvrdit, že byste si nemohl jinak vydělávat. Nevidomý lidé většinou pobírají invalidní důchod, při kterém jejich možný výdělek není nijak omezován.

Nejspíše máte v rozhodnutí o přiznání invalidního důchodu, který předpokládám pobíráte, napsáno, že jste schopen vykonávat výdělečnou činnost za zcela mimořádných podmínek. V takovém případě můžete dokonce jít na Úřad práce a být zařazen do evidence uchazečů o zaměstnání.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.