Koncert v brodském Oku pomůže postiženým

ilustrační foto: Jon Sullivan / public domain photos

Koncert kapely BeneBend si mohou lidé užít ve čtvrtek od devatenácti hodin v Klubu Oko v Havlíčkově Brodě. Zároveň se tu bude promítat dokument sdružení Benediktus nazvaný Saviour. V něm se členové kapely představují jak na pódiu, tak v životě.

Havlíčkův Brod – Vstupné je dobrovolné, na místě bude i možnost zakoupit výrobky chráněných dílen. Více prozradila Radka Jindrová z Benediktu, který pracuje s postiženými lidmi.

– Co bude kapela hrát, jaké zajímavé skladby nabídne?

Kapela během koncertu bude hrát písně z vlastní tvorby, vyjma rapové úpravy lidové písně Čížečku čížečku. V naší podobě čížečka zpívá sólo František, který dal písni osobitý výraz. Stala se u posluchačů tak oblíbená, že Bene- Bend vydal placky a náušnice s obrázkem punkového čížečka. Znaší tvorby bude hrát kapela například jazzovou písničku s názvem Holčička, rockovou píseň Láďovka, ve které má Láďa sólo na basovou kytaru. Dále je zajímavá píseň Ohnivé nebe, a to tím, že text napsal na výzvu někdo přímo z publika. Dále je v repertoáru rock´n´roll, cikánská, písně rychlejší i pomalé na zamyšlení.

– Kolik muzikantů uvidí lidé na pódiu a jaká část jsou klienti Benediktu?

V kapele hraje sedm muzikantů, z toho tři jsou s mentálním postižením.

– Jak dlouho už kapela funguje a kam se za tu dobu posunula?

Kapela hraje už osm let, za tu dobu se vyprofilovala, ustálil se počet muzikantů, kteří přesně vědí, co mají dělat. Napočátku hrál, kdo chtěl a na co chtěl. Také hudba se vytříbila. V počátcích hrála kapela především na akcích sdružení Benediktus. V současné době je pravidelně zvána na některé festivaly, hraje po klubech, má dva tři koncerty do měsíce. Kapela má svého kapelmajstra i manažera. Loni měla dokonce dva koncerty v Bretani. A vydala i album s názvem Momentálně, a chystá se vydat další. V dubnu dokonce BeneBend vystoupí v Praze v divadle Kampa.

– Jak jsou pořadatelé takovému vystupování otevření?

Pořadatelé i diváci jsou koncertem vždy mile překvapeni. Čekávají spíše jakoby besídku, nečekají, že se budou sami bavit.

Havlíčkobrodský deník
http://www.havlickobrodsky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.