Hustopečtí hendikepovaní jezdí na výlety, cvičí, tvoří

Celkem 526 členů patří do organizace Svazu tělesně postižených v Hustopečích. I díky tak velkému počtu se musí předsedkyně svazu Bohumila Defeldová snažit, aby jednotlivé akce organizace byly co nejzajímavější.

„Vycházíme z potřeb a zájmů našich lidí. Členové výboru se snaží spolu s důvěrníky,aby se všichni cítili v organizaci dobře. Aby tam našli pomoc, radu, ale i zábavu, rozptýlení a nezůstali se svými problémy a potížemi sami,“ říká Defeldová. Pořádají zájezdy za kulturou, ať už do Janáčkova divadla nebo Městského divadla v Brně či do divadla bratří Mrštíků v Boleradicích.

„Chystáme se, že pojedeme na novou hru, kterou boleradičtí ochotníci připravují, na Divou Báru,“ prozradila předsedkyně. Několikrát zavítali i do termálních lázní Laa v Rakousku. „Byli jsme také ve Velkém Mederu na Slovensku, v maďarském Mošoni, v hotelu Termal na Mušově a také v Aqualandu Moravia v Pasohlávkách. V neděli se navíc chystáme na wellness pobyt do Sezimova Ústí,“ vyjmenovává Hustopečanka všechny jejich zastávky po republice i mimo ni.

Loni zpracovali projekt pro Jihomoravský kraj na rehabilitaci a rekondiční cvičení. „S myšlenkou přišel majitel posilovny v Hustopečích Marek Svoboda. Nabídl nám, jestli bychom nechtěli u něj v posilovně cvičit. Tak jsem toho využila a vypracovala projekt. S tím jsme uspěli a schválili nám jej. Dvě skupiny pak mohly pravidelně fitcentrum navštěvovat,“ popsala další z činností žena.

Do posilovny chodilo celkem sedmnáct členek svazu. „Měly jsme nejdříve rozcvičku na míčích a potom jsme cvičily i na strojích pod odborným vedením trenérky. Samozřejmě vše podle našich možností,“ vysvětlila Defeldová. Kromě toho se věnují i cvičení v tělocvičně nebo v krytém bazénu.

Využívají také ambulantních balíčků v lázních Lednice. „Obsahují různé masáže a nechybí také posezení u kávy v lázeňské kavárně a procházka po promenádě. V programu máme i turistické vycházky a tematické akce spojené s ročním obdobím. Například vánoční vazby, pletení z papíru, pletení z kukuřičného šustí, korálkování a další,“ vyjmenovává vedoucí organizace. Pozorně si hlídají i významná jubilea a jubilanty navštěvují v jejich domovech s kytkou nebo malou pozorností. „Nic z toho bychom nemohli dělat bez podpory a dotací od obcí. Za to jim moc děkujeme,“ dodává žena.

nejbližší akce 8.­15.3. – wellness pobyt, Sezimovo Ústí 27.3. – členská schůze, ve 14 hodin, společenský dům 28.3. – velikonoční vazba pod vedením studentky z Lednice, v 15 hodin, v hustopečské knihovně

http://breclavsky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.