Asistenty pedagogů podpoří dotace

Střední Čechy – Celkem 12,8 milionu korun přijal Středočeský kraj od státu. Peníze poslouží středočeským školám převážně na zaplacení asistentů pedagoga pro děti, žáky a studenty se zdravotním postižením a sociálním znevýhodněním.

Stát poskytne kraji 12,8 milionu korun

Finanční injekci 12,8 milionu korun z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy si rozdělí školy a školská zařízení zřizované Středočeským krajem, obcemi kraje a soukromé školy v působnosti kraje.
„Rozvojový program ministerstva se jmenuje Financování asistentů pedagoga pro děti, žáky a studenty se zdravotním postižením a pro děti, žáky a studenty se sociálním znevýhodněním na rok 2015. Půjde na něj 9,8 milionu korun. Obdobný program určený pro středočeské soukromé školy podpoří stát částkou 2,8 milionu korun,“ uvedl statutární náměstek hejtmana pro oblast školství Milan Němec (ČSSD).
„Snažíme se hendikepovaným či jinak znevýhodněným žákům a studentům maximálně pomáhat nejen ve vzdělávání, ale především v začlenění mezi své vrstevníky. Každoroční dotace na tyto účely nám výrazně pomáhá,“ řekl středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).
Na podporu sociálně znevýhodněných romských žáků středních škol a studentů vyšších odborných škol a konzervatoří na letošní leden až červen stát vyčlenil celkem 64 500 korun. Tyto peníze jsou určeny na částečnou nebo úplnou úhradu nákladů žáků a studentů na školné, stravné, ubytování a školní potřeby. Čtyřicet tisíc korun půjde na program Podpora soutěží a přehlídek v zájmovém vzdělávání pro školní rok 2014/2015.
„Bezplatná výuka českého jazyka přizpůsobená potřebám žáků – cizinců z třetích zemí bude podpořena částkou sto dvacet tisíc korun.
Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) připravuje reformu financování regionálního školství. Minulý týden řekl, že pro spuštění reformy bude nutné navýšit sumu, kterou stát na školství vydává. Klíčové obory, které budou zásadní pro financování středních škol, by měl ze sedmdesáti procent určovat stát.

Nová metodika pro asistenty

Podle členky školské komise Asociace krajů ČR Věry Palkové je potřeba vyřešit také financování asistentů pedagoga, na něž jsou nyní prostředky nedostatečné. Kraje navíc přijdou o část pravomocí při přerozdělování peněz, nově by měly dostávat z ministerstva objem peněz rozpočítaný konkrétně na jednotlivé školy.
Na asistenty pedagoga pro sociálně znevýhodněné žáky ministerstvo školství stejně jako v loňském roce vyčlenilo 105 milionů korun. Asistenti by se měli už na jaře dočkat žádané metodické podpory. V rámci projektu Systémová podpora inkluzivního vzdělávání v ČR, na němž se podílejí Univerzita Palackého v Olomouci a organizace Člověk v tísni, totiž vzniká sada metodických materiálů.

Benešovský deník

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.