Speciální škola bude od září i střední. Pomůže rozvoji

ilustrační foto: thiquinho / sxc.hu

Kraj schválil změnu zřizovací listiny. Zařízení tak otevře obor dvouleté praktické školy.

Svitavy – Speciální základní škola ve Svitavách už brzy rozšíří svou působnost nejen na základní stupeň vzdělávání. Po jednání zastupitelů Pardubického kraje je jasné, že zařízení bude nově vykonávat také funkci střední školy, v jejímž rámci od 1. září nabídne obor dvouleté praktické školy. „Zřízením praktické školy dvouleté vytváříme podmínky pro další sociální rozvoj žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, a to v rámci rozšíření všeobecného vzdělání,“ říká ředitel Speciální základní školy Svitavy Igor Kloss.

Tlak veřejnosti sílí

Zastupitelstvo Pardubického kraje, který je zřizovatelem školy, už v této souvislosti odsouhlasilo změnu zřizovací listiny v jejích příslušných částech.

„Vzniknou tu dvě třídy středního vzdělávání, tedy dvouleté praktické školy. Jde o dlouhodobou žádost s tím, že je zmapováno jakékoliv pokrytí v regionu tohoto rozšíření oboru,“ uvedl Martin Kiss, vedoucí odboru školství a kultury Pardubického kraje. Kraj tak reagoval především na to rozbor současné situace jak v regionu, tak právě v odvětví speciálního školství. „Tlak veřejnosti obecně na inkluzi a zapojování tu je. Nicméně jde o proces, který je ve vývoji a stále není připraven. Filozofií do budoucna je zapojovat tyto děti do standardního školního procesu. K tomuto potřebujete mít vytvořené podmínky,“ dodal Martin Kiss.

Ty však nejsou vytvořené, ať už se jedná o prostorové kapacity, tak atestované pedagogy schopné pracovat s mentálně postiženými, či dětmi vyžadujícími speciální přístup. Zřízení oboru praktické dvouleté školy na Speciální základní škole ve Svitavách proto jejím nynějším žákům pomůže zůstat v prostředí, v němž s nimi speciálně vystudovaní kantoři mohou lépe pracovat a poskytnout jim potřebnou péči.

BOHUSLAV STEHNO
Svitavský deník
http://svitavsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.