Dnešní zasedání předsednictva Vládního výboru pro zdravotně postižené občany bude první po mnoha letech

Dnes v pátek 6. března se uskuteční zasedání předsednictva Vládního výboru pro zdravotně postižené občany (dále jen „VVZPO“). Jedná se o první samostatné setkání předsednictva po několika letech, kdy předsednictvo nemělo svá vlastní pracovní setkání.

Důvodem změny je, že Výbor na listopadovém zasedání v roce 2014 doporučil svým usnesením členům předsednictva VVZPO uskutečňovat jednání k diskusi o přípravě dokumentů legislativní a nelegislativní povahy a dalších závažných témat, která vyžadují součinnost více rezortů. Proto se nyní tedy předsednictvo schází.

Na programu jsou tři body, jejichž téma je velmi aktuální a bude třeba je předjednat ještě před zasedáním Vládního výboru pro zdravotně postižené občany, které je naplánováno na 24. března 2015.

Prvním bodem bude projednání vytvoření monitorovacího výboru Úmluvy OSN o právech osob se ZP. V novele zákona č. 349/1999 Sb., o veřejném ochránci práv, se navrhovalo, aby monitorování plnění Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením bylo v kompetenci veřejného ochránce práv. Tato úprava však byla z novely zákona vypuštěna. Proto je třeba znovu začít jednání o způsobu monitorování Úmluvy.

Druhým bodem jednání bude příprava Národního plánu podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2015–2020, který se v současné době nachází v meziresortním připomínkovém řízení.

Na třetím místě programu je příprava koncepčních materiálů Ministerstva práce a sociálních věcí ČR ve vztahu k osobám se zdravotním postižením.

Vládní výbor pro zdravotně postižené občany je koordinačním, iniciativním a poradním orgánem vlády České republiky pro problematiku podpory zdravotně postižených občanů. Byl zřízen usnesením vlády ČR ze dne 8. 5. 1991 č. 151.

Výbor se zabývá problémy, které nemůže samostatně řešit jediný resort. Jeho cílem je pomáhat při vytváření rovnoprávných příležitostí pro zdravotně postižené občany ve všech oblastech života společnosti. Prostřednictvím svých zástupců ve Výboru se na jeho činnosti podílejí sami občané se zdravotním postižením.

Výboru předsedá premiér Mgr. Bohuslav Sobotka. Výkonným místopředsedou je ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Mgr. Jiří Dienstbier. Posty místopředsedů zastávají ministryně práce a sociálních věcí Mgr. Michaela Marksová, ministr školství, mládeže a tělovýchovy PhDr. Marcel Chládek, MBA, ministr zdravotnictví MUDr. Svatopluk Němeček, MBA a předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Mgr. Václav Krása.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.