Brněnské Tyflocentrum omezí služby nevidomým, nedostane peníze

ilustrační foto: Cohdra / MorgueFile

Zhruba o dva milióny korun na dotacích přijde Tyflocentrum Brno. Krajský úřad totiž snížil dotace na poskytování sociálních služeb na letošní rok.

ilustrační foto: Cohdra / MorgueFile

Na webu krajského úřadu vyšly údaje o rozdělení 700 miliónů korun na poskytování sociálních služeb na rok 2015.

„Je to pro nás takřka likvidační,“ míní ředitelka a finanční manažerka obecně prospěšné společnosti Tyflo centrum Brno Hana Bubeníčková.

„Kromě určitého omezení služeb zrakově postiženým budeme muset uzavřít regionální středisko v Břeclavi, pro tamní zrakově postižené to není dobrá zpráva,“ uvedla.

Náměstek hejtmana Marek Šlapal (ČSSD) uvedl, že zatímco vloni rozdělovali na služby v oblasti sociální prevence 80 miliónů korun, letos to bylo o deset miliónů korun méně a žadatelů přibylo. Je tedy podle něj neférové srovnávat to s loňským rokem.

Některé organizace podle Šlapala také nesplnily bodové ohodnocení v rámci určité služby. „Většina dostala méně než vloni,“ uvedl.

Například břeclavské pracoviště Tyflocentra je mezi deseti poskytovateli služeb, kteří nezískali podporu příslušné obce. Přitom pro úředníky na kraji je taková podpora v podstatě podmínkou k tomu, aby byla podpora poskytnuta i z kraje.

Finanční situaci komplikuje i to, že letos končí financování některých projektů podporovaných evropskými fondy. Například Tyflocentrum financovalo z jednoho evropského programu dva své projekty po dobu šesti let.

„Nyní musíme na tyto služby žádat prostředky z běžných dotačních titulů a je jasné, že v rozpočtu tolik peněz nebude,“ předpokládá Bubeníčková.

V Břeclavi se uzavření pracoviště Tyflocentra dotkne desítek lidí. Alternativou by bylo dojíždět z Brna, ale ani na to nemusí být peníze.

Nicméně Tyflocentrum i jiné organizace ze sociální sféry mohou po konzultaci s krajským úřadem požádat ministerstvo financí o částečné dofinancování.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.