Rodiče postiženého dítěte se soudí o miliony na péči

foto: southernfried / MorgueFile

Výslechem otce a porodníků pokračovalo včera soudní líčení, ve kterém rodiče těžce postižené Lucie žalují olomouckou fakultní nemocnici a chtějí 17 milionů korun. Podle nich lékaři podcenili cukrovku holčičky, dítě pak bylo příliš velké a porodníci včas nepřikročili k císařskému řezu.

foto: southernfried / MorgueFile


Česká televize

Kvůli komplikacím už žena nemůže mít další děti. Po nemocnici chce rodina skoro 17 milionů korun.

Poprvé Jana Blaťáková rodila bez problémů. Druhý porod se změnil v drama. Holčička nemohla ven a byla příliš dlouho bez kyslíku, dnes nedokáže sama dýchat, neumí polykat a má trvalou infekci. Rodina o ni musí 24 hodin denně pečovat.

Blaťákovi už navíc nikdy další děti mít nebudou, při porodu se rodičce protrhla děloha. Lékaři z fakultní nemocnice se brání, podle nich odebráním dělohy zachránili ženě život. Navíc postup celého týmu byl v souladu s doporučenými metodami. Podle rodičů za další komplikace ale mohou právě porodníci.

Petr POLOČEK, advokát rodiny Blaťákových: Lékař velkou sílou zatlačil na břicho té pacientky s úmyslem vypudit ten plod. K prasknutí té dělohy došlo právě při činnosti toho lékaře.

Karel VÍTEK, obhájce Fakultní nemocnice Olomouc: To je pouze způsob, jak pomoci vybavení toho, toho dítěte. To je naprosto standardní a běžné.

Holčička byla podle rodiny příliš velká na přirozený porod. Narodila se s váhou 4,5 kila, při posledním vyšetření byl odhad o 1,5 kila nižší. Jak vypověděl přednosta kliniky, úspěšnost určení hmotnosti před porodem pomocí ultrazvuku je zhruba 50 procent. Lékařů se zastali i někteří znalci.

Zdeněk HÁJEK, znalec z oblasti gynekologie a porodnictví: použily se všechny možnosti při té diagnóze a přesto došlo k chybě.

Necelých 17 milionů chce rodina použít na péči o dceru, za léky a speciální pomůcky utratí 10 tisíc měsíčně. Lucii podle matky pomáhají i lázně. Pobyt tam ale přijde na další desetitisíce.

Jana BLAŤÁKOVÁ: To je prostě ležící dítě, ale v Klimkovicích teď otevřeli nové centrum lokomoční, kde i pro úplně ležící děti jim umožní tu vertikalizaci.

Podle rodičů se stav holčičky ale neustále zhoršuje. Lékaři jí pak nedávají více než 10 let života. Soud bude pokračovat výslechem dalších svědků.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.