Obyvatelé Poruby se mohou o kvalitě ovzduší nově dozvědět na webu

Obyvatelé jedné z nejlidnatějších ostravských částí Poruba se mohou nově dozvědět informace o kvalitě ovzduší v tomto obvodu přímo na jeho webových stránkách.

Nová služba by měla usnadnit orientaci nejen občanům, ale také školským zařízením. Pedagogové tak budou mít k dispozici aktuální informace, které jim mohou pomoci při rozhodování, zda s dětmi vyrazit ven, řekl mluvčí městské části Martin Otipka.
„Bereme to jako službu občanům. Stránky jsme stavěli tak, aby byly co nejjednodušší a lidé na nich našli potřebné informace ve srozumitelné podobě a nemuseli si nic složitě dohledávat,“ uvedl starosta Petr Mihálik (ČSSD).
Informace o ovzduší, které zájemci najdou na webových stránkách poruba.ostrava.cz, jsou založeny na stejném principu jako semafor. „Hned nahoře najdou lidé barevný box, kdy zelená znamená stav bez omezení aktivit, oranžová doporučuje omezené aktivity a červená upozorňuje, že lidé by se neměli zbytečně pohybovat venku,“ vysvětlil Otipka. Na stránkách najdou lidé rovněž vysvětlení, jaké aktivity mohou při daném stavu ovzduší provozovat. Zdravotní rizika pro obvod zpracovala Krajská hygienická stanice v Ostravě.
Kvalita ovzduší v Porubě bývá ve srovnání s jinými ostravskými obvody relativně dobrá. „Ovšem to neznamená, že především v období smogových situací nedochází k překračování limitů škodlivých látek ve vzduchu,“ uvedl Otipka.
Připomněl, že na tvorbě stránek obvod spolupracoval přímo s Českým hydrometeorologickým ústavem v Ostravě (ČHMÚ), který poskytl veškeré údaje a výpočty, na kterých jsou měření založena. „Na stanici v Porubě neměříme hodinové koncentrace poletavého prachu PM10. Proto jsme museli připravit odborný odhad koncentrací, který vychází z měření na nejbližších okolních stanicích ve Fifejdách, Zábřehu a Studénce. Vzhledem k tomu, že vycházíme z dlouhodobých srovnání těchto měření, je pravděpodobnost odhadu vysoká a algoritmus pro přepočet jsme vytvořili tak, aby co nejlépe odpovídal skutečnosti,“ řekl Libor Černikovský z ČHMÚ.
Kromě odborného odhadu hodinové koncentrace polétavého prachu PM10 najdou na stránce lidé i informace o hodinových koncentracích oxidu siřičitého a oxidu dusičitého, které jsou v Porubě měřeny. Stránka je od 1. března ve zkušebním provozu, obvod zvažuje, že by stránku do budoucna rozšířil ještě o další informace.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.