Sbírka na hokeji vynesla čtyřiadvacet tisíc

ilustrační foto: photoXpress

Slavnostní zahájení hokejového play¬off ve Žďáře nad Sázavou se neslo i v duchu sbírky na další rehabilitaci ochrnutého Petra Krábka

ilustrační foto: photoXpress

Dvacet čtyři tisíc korun vynesla sbírka na podporu další léčby pětadvacetiletého Petra Krábka ze Žďáru, jež se uskutečnila v rámci zahájení hokejové playoff. Mladík je po prodělané klíšťové encefalitidě už několik let upoutaný na invalidní vozík.

„Finanční částku, kterou se na stadionu podařilo nashromáždit do pěti kasiček, jsme dorovnali na celé tisícikoruny, a před začátkem poslední třetiny jsme Petrovi předali symbolický šek,“ informoval mluvčí žďárského Sportovního klubu ledního hokeje (SKLH) Martin Krásný. Hotové peníze, jež může použít na další rehabilitaci, byly ochrnutému mladíkovi předány v neděli.

Mince i bankovky

Kasičky se v průběhu zápasu plnily mincemi i bankovkami různých hodnot.
„Na takovou akci dám peníze rád. Je to adresné, protože člověk konkrétně ví, pro koho to je a na co budou peníze použity. Takhle by to mělo být vždycky, ne přes nějaké fondy a účty, kde dárce pak ani neví, co se s darovanými penězi doopravdy stalo,“ prohlásil František Janoušek ze Žďáru nad Sázavou, jeden z fanoušků přítomných na sobotním hokejovém klání.
Podobný názor má i Aneta Skoumalová. „Petra Krábka navíc lidé ve městě znají, dost jich ví, co se mu stalo, a jsou ochotni pomoci. Znám hodně lidí, kteří ho obdivují, stejně tak jeho rodinu, jak se s následky nemoci perou, protože rehabilitace jde z pohledu zdravého člověka dost pomalu. Ale hlavní je neztratit naději. Je mladý, a i když to bude trvat řadu let, má šanci se jednou zase postavit na nohy,“ prohlásila dívka poté, co na stadionu se svými kamarády do jedné z kasiček vsunula několik bankovek.
Základ sbírky poskytlo mužstvo žďárských Plamenů včetně realizačního týmu a vedení klubu s myšlenkou finančně přispět na Petrovu náročnou léčbu, pomůcky a další nákladné potřeby.
„Petra jsme si vybrali, protože byl s námi svým způsobemspojený,pamatujisi,když jsme před několika lety na náměstí vítali mistry světa, tak tam, tehdy ještě zdravý, zpíval,“ uvedl za hokejisty Martin Krásný.
I proto organizátoři sbírky nemysleli jenom na její výtěžek, ale chtěli Petrovi připravit nějaký zajímavý zážitek, aby mu pobyt na zimním stadionu zpříjemnili.
„Po skončení byla společná děkovačkasfanoušky,mohlse podívat do kabin, z čehož měl radost. A my samozřejmě také, protože nás předtím potěšilo už jenom to, že byl ochoten přerušit léčbu v lázních, kterou právě prodělává, a do Žďáru na zápas přijet,“ doplnil Martin Krásný.
Do lázní v Klimkovicích u Ostravy se pak Petr zase vrátil. „Nejdříve tam s ním byl manžel, který ho v sobotu přivezl do Žďáru. Já ho pak zase odvezu zpátky a budu tam s ním další týden,“ sdělila maminka Petra Irena Krábková s tím, že jejího syna zájem žďárských hokejistů a všech dalších, kteří s ním cítí, velice potěšil. „Rehabilitace je běh na velmi dlouhou trať,“ dodala maminka.

LENKA MAŠOVÁ
http://www.zdarsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.