Kapacity sociálních zařízení nestačí

ilustrační foto: Photoxpress

Případ přerovské ubytovny, kde měli postižení lidé žít v nuzných podmínkách, ukázal podle odborníků na nedostatek zařízení pro tyto klienty. V Olomouckém kraji nejvíce chybí domovy se zvláštním režimem pro lidi s psychiatrickou diagnózou.

ilustrační foto: Photoxpress

Česká televize

Problém má i Moravskoslezský kraj. Tam čekají lidé na přijetí do domova pro seniory nejdéle. Podobně jsou na tom charitní domy i hospic.

V Hospici u svatého Lukáše se starají o lidi, u kterých byli vyčerpány všechny možnosti léčby. V zařízení zůstávají v průměru měsíc.

Sehnat umístění pro své blízké v hospici může být otázka několika dnů i týdnů. A zájem o službu stále roste.

Věra PRAŽÁKOVÁ, vedoucí komplexní péče, Hospic sv. Lukáše Ostrava:V tuto chvíli je ta poptávka větší. Už máme hospic naplněný, několik let máme stále obsazený.

Za všechny sociální služby zaplatí kraj ročně přibližně miliardu. 300 milionů korun v rozpočtu stále chybí. Poznat je to hlavně na čekacích lhůtách u domovů pro seniory. Na umístění mohou lidé čekat i déle než rok.

Daniel RYCHLÍK, vedoucí odboru soc. věcí, KÚ MS kraje:Například v oblasti Bruntálska a Krnovska jsou ta umístění daleko rychlejší než na Karvinsku, kde ten počet žadatelů výrazně převyšuje stávající kapacity.

Charitní dům svaté Alžběty. Senioři tady čekají na umístění v domově důchodců a přes den si sem chodí krátit čas.

Jindřich ČÁP, vedoucí, Charitní dům sv. Alžběty Ostrava: Ta naše kapacita domu je opravdu malá. Neustále každý týden se nám hlásí 2 až 3 pravidelně jako lidé, kteří by chtěli do našeho domova, protože neseženou opravdu domov nastálo.

Zařízení pro lidi bez domova zatím kapacitně dostačují, přeplněná jsou hlavně teď v průběhu zimy. Radek Šulc žije na ulici 5 let. Málo míst je v zařízeních podle něj hlavně pro ženy bezdomovkyně.

Daniel RYCHLÍK: největší počet seniorů a logicky lidí, kteří budou potřebovat péči, tak nastane po roce 2040.

681 lůžek v 15 zařízeních, tolik míst může nabídnout Olomoucký kraj lidem s potřebou speciální péče. Podle úředníků jsou ale plná. Právě na takových lůžcích měli skončit třeba lidé z přerovské ubytovny, kdyby bylo místo.

Zbyněk VOČKA, vedoucí oddělení sociální pomoci: Jsou to lidé nižších věkových skupin, ale s problémy, které už by si zasloužily pobytovou sociální službu.

Domov seniorů v olomouckých Chválkovicích. Do ústavu, který má kapacitu 400 míst, má momentálně podanou žádost 900 lidí. Dalších 500 potom do místního chráněného bydlení. Ústav přijímá právě i pacienty se zvláštními potřebami, například s demencí. O zřízení celého oddělení se zvláštním režimem ale domov neuvažuje. Svou kapacitu několikanásobně naplní klasickými žadateli.

Lubomír VRAJ, vedoucí sociálního úseku, Domov seniorů Pohoda Olomouc-Chválkovice:
Tím, že poptávka je hlavně pro klienty, kteří jsou ležící a kteří potřebují opravdu trvalou 24hodinovou službu, je velmi veliká. Bysme potřebovali opravdu mnoho lůžek navíc.

2500, tolik je v Olomouckém kraji míst v domovech důchodců, právě tady nejvíce poptávka převyšuje nabídku.

Nedostatek míst pro lidi se speciálními zdravotními potřebami pomůže z části utišit nové, soukromé zařízení v Olomouci-Slavoníně. Domov nabídne 120 lůžek, z toho 80 pro lidi s Alzheimerovou chorobou a demencí. Společnost plánuje zahájení provozu v nejbližších měsících. Nová místa pro lidi v ústavu se zvláštním režimem chce vytvořit i krajský úřad. Ve své strategii počítá v příštích 2 letech s vybudováním krajského zařízení s kapacitou 60 míst.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.