Pracovní terapie umožňuje postiženým vracet se do života

Během ledna se opět zvýšil počet nezaměstnaných v kraji. Dlouhodobě je poptávka po zubařích, technických či řemeslných profesích. Handicapovaní stojí na trhu práce na okraji.

TŘINEC Spousta firem nemůže nabídnout práci handicapovaným jen proto, že to neumožňuje charakter jejich podnikání. Ve společnosti Steeltec je ovšem situace jiná. „Spolupráci se zaměstnanci s handicapem podporujeme již od roku 2002,“ říká jednatel společnosti Rostislav Zabystrzan.

„Společně s chráněnou dílnou Ergon jsme tehdy začali zaměstnávat lidi se zdravotním postižením a dnes tu máme na jednoduchých montážních pracovištích na 140 těchto pracovníků,“ říká Zabystrzan.

V těchto dnech s podporou regionální rady firma dokončuje třetí etapu rozšíření zmíněné chráněné dílny včetně velkokapacitní lakovací linky. Do konce roku chce zaměstnat až 180 pracovníků s handicapem. „Je to velká výzva, ale i radost. Jsem vděčný, že tímto projektem můžeme v rámci pracovní terapie pomoci lidem vrátit se do normálního života, včetně zařazení do kolektivu spolupracovníků,“ poznamenal Rostislav Zabystrzan, kterého těší, jak je na handicapovaných vidět jejich snaha opravdu pracovat.

Stejně jako jiné firmy se i Steeltec potýká na trhu práce s nedostatkem technicky zdatných profesí.

„Pokud se jedná o odborníky do strojírenské výroby, je jich pořád méně, a řekl bych přímo úměrně s tím, jak se postupně naplňují průmyslové zóny v našem okolí, jich stále ubývá. Takže sehnat šikovného obráběče kovů, svářeče či zámečníka, nemluvě o nástrojařích, je často nadlidský výkon,“ konstatuje Rostislav Zabystrzan. „Často se ve firmě objeví na dva až tři dny a odejdou, nebo musí být odejiti,“ není spokojen s pracovní morálkou některých uchazečů o práci Zabystrzan.

O to víc si cení dotací z úřadu práce na nástupní praxi nezaměstnaných absolventů škol.

„Je to z mého pohledu velmi přínosná akce nejen pro tyto studenty, ale i pro zaměstnavatele. Zaměstnali jsme takto ve Steeltecu tři absolventy a již nyní mohu říct, že se všichni osvědčili,“ prohlásil jednatel firmy.

Absolventi dostali příležitost se bez většího časového a ekonomického stresu v praxi předvést. „A myslím, že zřejmě ve firmě zůstanou. Pro společnost je velkým přínosem významná redukce počátečních nákladů spojených se zaučením s možností si vybrat. Výhodou je, že vlastně začínají po absolvování praxe přinášet požadovanou přidanou hodnotu okamžitě,“ dodává Rostislav Zabystrzan.

Lenka Carbolová
Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.