Příspěvky pro celiaky i letos

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) bude i letos přispívat svým klientům trpícím celiakií příspěvky na bezlepkovou dietu. Ročně mohou takto získat pojištěnci, kterým ještě nebylo 18 let, nebo nedosáhli 26 let a mají statut studenta, až šest tisíc korun.

»Vyplácení příspěvku bude letos opět rozděleno do dvou etap – za první a druhé pololetí,« informoval mluvčí VZP Oldřich Tichý. Aby mohli klienti VZP čerpat příspěvek na bezlepkovou dietu, musí předložit doklad o diagnóze celiakie. Tu je možno jednoznačně stanovit na základě provedené endoskopie nebo při prokázané desetkrát vyšší hladině protilátek IgA proti lepku, než je norma.

Odborníci odhadují, že v ČR se s celiakií potýká až 100 tisíc lidí, ovšem jen zhruba u každého pátého z nich byla nemoc diagnostikována. Jde o dědičné onemocnění způsobené trvalou nesnášenlivostí lepku, což je směs bílkovin z pšenice, žita a ječmene. Požití lepku se u postižených projevuje poruchou střevního vstřebávání a dalšími potížemi v důsledku zánětlivého poškození střeva. Proto musí dodržovat bezlepkovou dietu.

Loni VZP vyplatila svým klientům trpícím celiakií více než 16 milionů korun jako příspěvky na bezlepkovou dietu. »Pojišťovna to dělá proto, že se snaží nadstandardně pomáhat lidem, kteří se musí s touto diagnózou potýkat. Také proto VZP rozhodla, že příspěvky budou vypláceny i letos,« dodal Tichý.

Jana DUBNIČKOVÁ
Haló noviny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.