Mentálně postižení dostali do domácnosti fenku

ilustrační foto: www.rychlatlapka.cz

Jedenáctiměsíční černou labradorku Růženku dostali včera do svého nového domova v Dnešicích na Plzeňsku klienti Centra sociálních služeb Stod. Do opravené usedlosti se dvěma domácnostmi se 12 starších mužů přestěhovalo loni v prosinci.

DNEŠICE Muži s mentálním a kombinovaným postižením, kteří strávili ve velkých sociálních ústavech i 40 let, tak nyní žijí s pomocí sociálních pracovníků v rodinném prostředí. „Hlavním úkolem štěněte je dělat jim společnost a nechat se rozmazlovat,“ konstatoval ředitel centra Radomír Bednář.

Stodské centrum se jako jedno z prvních v republice pustilo do projektu transformace, při němž se velkokapacitní ústavní zařízení se 188 klienty postupně rozpouští do samostatných domácností. „Ty umožňují daleko individuálnější přístup, přirozenější způsob života a příjemnější trávení života,“ řekl Bednář. Desítky klientů se už přestěhovaly do bytů, opravených či postavených domků ve Stodu, Holýšově, Nýřanech a Dnešicích. Další domácnosti se chystají ve Vejprnicích, v Tlučné, v Chotěšově, v Nýřanech a ve Staňkově. Náklady na dvě etapy transformace činí téměř 130 milionů korun. V bývalém domově ve Stodě zůstane jen asi 38 klientů, kteří si ani nepřáli stěhovat se jinam.

„Dnešice mají to specifikum, že jsou tu pánové v pokročilejším a seniorském věku a celé jejich stěhování bylo právě s respektem k jejich věku,“ řekl Bednář. Muži se podílejí podle možností na chodu domácnosti, na přípravě snídaně, na drobnějších pracích na zahradě, měli by pomáhat pečovat o dětské hřiště, které chce obec vedle jejich domu postavit.
V domácnosti se už zabydlela kočka, nyní přibyl pes. „Růženka zatím umí jen to, co je jí vrozené, to je hlavně mazlení. Je určená na to, aby žila na venkově jako venkovský pes a dělala obyvatelům domácnosti radost,“ řekla chovatelka Petra Bednářová.

Sociální pracovnice Helena Fabiánová ale plánuje, že základní pokyny či nošení věcí psa naučí. „Hlavně ale bude pro pány parťákem,“ řekla. Muži se budou muset starat i o její potřeby. „Budeme je mít k tomu, aby se starali, hlídali, jestli má vodu, mohou jí dávat krmení, budou si s ní hrát, venčit ji,“ popsala domácí jedné domácnosti Věra Peprná.
Přítomnost zvířete má na klienty velmi dobrý vliv.

Mladá fronta DNES

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.