Zeman se sešel se zástupci postižených

Prezident Miloš Zeman včera vysvětloval vedení Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) své nedávné výroky, že děti s určitým handicapem by neměly být zařazovány do tříd se zdravými školáky.
Prezident Miloš Zeman řekl, že neměl na mysli všechny postižené, ale jen děti s těžkým mentálním postižením.

„Jednou jsem chtěl být zdvořilý a nevyplatilo se mi to,“ řekl prezident. Mluvit přímo o mentálním postižení mu prý přišlo kruté, zmínil se proto jen o postižení. Všichni poté tato slova vztáhli například na vozíčkáře, dodal.

S představiteli rady se shodl na potřebě dostatečné podpory pro handicapované školáky.

Podle Krásy, jenž o své schůzce s prezidentem hovořil v Radiožurnálu v pořadu  Dvacet minut, se dál prezidentovy nedávné výroky na jednání příliš neřešily, debatovalo se spíš o vzdělávání postižených v praxi. „Shodli jsme se, že je potřeba dostatek pedagogických asistentů, aby žáci dostali takovou podporu, jakou potřebují,“ uvedl Krása.

„To, co bychom opravdu velmi potřebovali od pana prezidenta, je možná daleko více nějaká větší pomoc v prosazování systémových změn, aby opravdu co největší množství běžných škol bylo dobře připravených na vzdělávání dětí se znevýhodněním,“ řekla v ČT předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání Klára LAURENČÍKOVÁ.

„Já jsem vysvětloval panu prezidentovi, a to ho velmi zaujalo, že může být třeba speciální třída v normální škole, aby se ty děti vzájemně poznávaly,“ připomněl v ČT Krása.

Dalším tématem bylo zaměstnávání hendikepovaných. Rada žádá, aby minimální mzda postižených byla stejně vysoká jako u ostatních pracovníků. Nyní je nižší o 1200 Kč. Zeman přislíbil, že o tom bude mluvit s ministryní práce Michaelou Marksovou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.