Sdružení Hafík pomáhá vážně nemocným

ilustrační foto: Paolo Neo / public domain photos

Jindřichohradecká nemocnice začala od Nového roku standardně využívat k léčbě dlouhodobě nemocných či těžce zdravotně postižených pacientů bazální stimulaci a canisterapii.

ilustrační foto: Paolo Neo / public domain photos

Zatímco v případě bazální stimulace se stará o léčbu výhradně zdravotnický personál, při canisterapii, což je léčebný kontakt nemocných se psy, se vedle zdravotníků podílejí na této metodě rovněž dobrovolníci a studenti středních zdravotnických škol.
Jak zdůrazňuje předseda představenstva Nemocnice Jindřichův Hradec, a. s., Miroslav Janovský, koncept bazální stimulace se orientuje na podporu vnímání, na komunikaci a mobilizaci zachovaných schopností pacienta. Pomáhá mu zvyšovat kvalitu života a bezpečnost poskytované péče.
Jindřichohradečtí zdravotníci jej využívají především na odděleních následné intenzivní a následné rehabilitační péče. „Bazální stimulace umožňuje lidem s těžkým zdravotním postižením integraci do života. Využívá zachovalé schopnosti a ty dál podporuje a rozvíjí. Cílenou stimulací uložených vzpomínek lze znovu aktivovat mozkovou činnost a podporovat vnímání, komunikaci i hybnost nemocných,“ shrnula Právu smysl a cíl této metody auditorka léčebné péče nemocnice Jana Beránková.
Upřesnila, že zmíněná metoda se uplatňuje například v péči o děti a dospělé s těžkými změnami v oblasti smyslového vnímání, hybnosti a komunikace, ale také u pacientů v komatózních stavech nebo u těch, kteří jsou dlouhodobě upoutaní na lůžko či jsou neklidní nebo dezorientovaní. „Novým programem, který jsme nově zavedli na řadě oddělení, například dětské či rehabilitační péče, a který probíhá dvakrát týdně, je canisterapie ve spolupráci s výcvikovým sdružením Hafík. Jde o léčebný kontakt psa a člověka, při němž využíváme metodu pozitivního psychosociálního a fyziorehabilitačního působení na pacienty speciálně cvičeným a vedeným psem,“ poznamenala Beránková.
Vedle toho se nemocnice snaží aktivně zpříjemnit pobyt pacientů využitím aktivizačních programů, při nichž pomáhají dobrovolníci a studenti středních zdravotnických škol. Jde mimo jiné o společné zpívání za doprovodu hry na kytaru, předčítání nebo výrobu různých dekoračních předmětů.

Vladimír Vácha
Právo

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.