Novinky na kazetě pro slabozraké

ilustrační foto: photoXpress

I lidé, kteří mají problém se zrakem, mohou být takzvaně v obraze. O tom, co aktuálního se děje v jejich okolí, se dozvědí z novin v netradiční formě. Hlavní zásluhu má na tom Krajské středisko nevidomých a slabozrakých SR v Žilině.

TV Barrandov

ilustrační foto: photoXpress

To, co si jiní lidé mohou přečíst, si handicapovaní můžou poslechnout na namluvené magnetofonové kazetě. Obyvatelé slovenské Žiliny si novinku tamního střediska nevidomých a slabozrakých nemůžou vynachválit.

Pan Jozef si může poslouchat svojí kazetu a přitom si může i dělat v kuchyni. Osmdesáti osmiletý Jozef Gombík každé dva týdny vloží kazetu do svého přehrávače, aby si poslechl to, co si mohou jiní lidé přečíst.

Noviny nahrané na magnetofonové pásce odebírá i sedmdesáti sedmiletý pan Karol Voloch. Prozradil nám, které rubriky má nejraději.

Články z novin za ně přečte Erika Kanátová, vždy najednou dvě čísla. Z týdeníků starostlivě vybírá, aby to byly užitečné zprávy.

Erika KANÁTOVÁ, Krajské středisko nevidomých a slabozrakých SR: Musí tam být i nějaké hlasové dispozice toho, kdo předčítá ty noviny, což tedy je i dost náročné na hlas, protože když máte načíst pět hodin v kuse.

Nahranou kazetu zkopírují, vloží do speciálního koženého pouzdra a poštou pošlou adresátovi.

Erika KANÁTOVÁ: Po poslechnutí kazety klient jenom otočí vizitku na tom koženém pouzdře, kazeta se nám vrátí zpět a načteme aktuální čísla.

I když magnetofonová páska v dnešní době působí už staromódně, těmto lidem stále přináší nové informace.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.