V Hradci mohou studovat také sluchově postižení zájemci

ilustrační foto: bruno / sxc.hu

I sluchově postižení lidé chtějí studovat a právě jim nabízí bezplatný servis při studiu hradecká univerzita, a to ve Středisku podpory pro studenty se specifickými potřebami Augustin.

ilustrační foto: bruno / sxc.hu

Před sedmi lety na její půdě vzniklo Středisko podpory pro studenty se specifickými potřebami Augustin (dále jen „středisko“). Díky kterému mohou na UHK studovat studenti s různým typem postižení jako je zrakové a tělesné postižení, dále specifické poruchy učení, psychické poruchy a také již zmiňované sluchové postižení.

Středisko působí celouniverzitně na všech fakultách UHK a nabízí několik servisů, z nichž nejvíce využívaný pro studenty se sluchovým postižením je tlumočnický a zapisovatelský servis.

Tyto servisy jsou studentům poskytovány bezplatně a po celou dobu studia. Cílem je poskytnout taková opatření, která zajistí plnohodnotné studium.

Služeb střediska lze využít rovněž u přijímacího řízení či přípravných kurzů.

V rámci tlumočnického servisu je poskytováno tlumočení do a také ze znakového jazyka (ZJ), případně vizualizace mluvené češtiny nebo znakovaná čeština.

Nově také budeme moci poskytnout vybraná studijní témata z některých předmětů, která jsou přetlumočena do ZJ.

Tlumočnický servis je v úzké spolupráci se servisem zapisovatelským, v rámci kterého je poskytován simultánní přepis (písemný zápis mluvené řeči, který probíhá v reálném čase) a obsahový zápis (forma studijních poznámek z přednášek).

Pokud byste rádi studovali na UHK, ale nevíte, jaký si zvolit obor, případně který obor je pro Vás ideální, neváhejte navštívit webové stránky www.uhk.cz/augustin (stránky jsou přeloženy do ZJ) nebo si sjednat přímo osobní setkání, na kterém bude přítomen tlumočník.

http://hradecky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.