Fotografie ukazují svět zdravotně postižených jejich očima

foto: windchime sxc.hu

Zajímavou putovní výstavu fotografií s názvem Prolínání se rozhodla ve svých univerzitních prostorách podpořit Fakulta humanitních studií Univerzity Tomáše Bati.

Zlín – Jak vypadá svět osob se zdravotním postižením jejich očima a skrze optiku fotoaparátu? To je téma, které výstava v rámci kampaně Jsem Tvůj soused nese. Ve spolupráci s fakultou ji pořádají Sociální služby Vsetín. „Snahou fakulty humanitních studií je, aby se tato problematika co nejvíce přiblížila široké veřejnosti. Aby lidé začali nad problémy v sociální sféře a postojem k lidem s postižením přemýšlet jinak a nepřehlíželi je,“ sdělila záměr referentka pro vnější vztahy a propagaci FHS Martina Trčalová. Do kampaně se zapojily čtyři příspěvkové organizace Zlínského kraje se zaměřením na poskytování sociálních služeb.

„Výstava podporuje integraci lidí s postižením do běžné společnosti, ukazujeme svět především mentálně postižených osob, který je mnohdy barevnější a pestřejší,“ představuje cíl expozice ředitelka Sociálních služeb Vsetín Michaela Pavlůsková. V průběhu zhruba jednoho roku vznikaly fotografie nahlížející na svět ze dvou rozdílných perspektiv.

„Profesionální fotograf Jaroslav Staněk nejprve učil klienty fotit, poté oni sami dostali možnost pomocí digitálních zrcadlovek zdokumentovat, co je zajímá, co chtějí sdělit,“ doplnila Pavlůsková.

Zhlédnout tak můžete barevné fotografie, které vytvořili sami klienti, a černobílé fotografie, jejichž autorem je fotograf Jaroslav Staněk. Černobílé snímky focené klasickým analogovým fotoaparátem pak jako dokumentární portrét doprovází jednotlivé barevné fotky klientů.

„V tom spočívá ono prolínání. Původní koncepce vznikala s nápadem fotografie tematizovat, nakonec se ale ukázalo, že mají-li klienti volný prostor, jsou uvolněnější a pracují s větší chutí. Každý tak mohl prostřednictvím fotografie předat veřejnosti, co je pro něj důležité, svůj subjektivní dokument,“ vysvětlil fotograf Jaroslav Staněk.

On sám se podobnými projekty zabývá již delší čas. Zajímá se o lidi a rád je fotografuje. Na této kampani spolupracoval s 16 klienty sociálních zařízení Hrádek Fryšták, domovů pro osoby se zdravotním postižením Kvasice a Zašová i Sociálních služeb Uherské Hradiště. V nich jednotlivě trávil dva až tři týdny. Výstavu pod záštitou hejtmana Zlínského kraje můžete navštívit v prostorách budovy Univerzitního centra U13 od 16. do 28. února.

VERONIKA KREJČÍ
Valašský deník
www.valassky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.