Zemana přivítali i jeho hendikepovaní příznivci. Kritiku od nich neslyšel

Na Pivovarském náměstí v Hradci Králové čekali na prezidenta Miloše Zemana v prvním dnu jeho oficiální návštěvy i mentálně hendikepovaní. Jeho slova o vzdělávání postižených se jich nedotkla.

HRADEC KRÁLOVÉ Zatímco mentálně postižení na severu Čech vytáhli na Miloše Zemana bubny a spolu se svými vychovateli ho hlasitě kritizovali za jeho předchozí výroky o vzdělávání dětí s hendikepem, ti hradečtí ho včera přivítali květinou.

Hendikepovaní mají svoje pracoviště přímo v sídle Královéhradeckého kraje, kam včera dorazila prezidentská kolona. Stejně jako v loňském roce chtěli někteří z nich Zemana přivítat.

„Pro nás je to významná událost a jsme rádi, že tady to bistro máme. Pro naše uživatele je to velká motivace i co do sociální prestiže. Vědí, že nepracují někde ve sklepě, kde je nikdo nevidí, ale v místě, kam přijede i prezident,“ řekla Kateřina Drábková Bíbusová, ředitelka společnosti Skok do života, která bistro U Dvou přátel provozuje.

„Dobří holubi se vracejí, takže jsem zase tady. Pěkný dobrý den,“ vydal se Zeman s úsměvem mezi hendikepované, kteří si od něj vyžádali podpis do vlastní kroniky. Zaměstnanci bistra hlavu státu vítali už před rokem. „Letos stejně jako loni to bylo přímo jejich přání,“ potvrdila ředitelka.

Mentálně postižení, kteří do Skoku do života docházejí a pracují v bistru či jiné chráněné dílně, které organizace provozuje, se podle pracovníků o politiku živě zajímají.

„Velká část z nich patří mezi příznivce Miloše Zemana. Mezi zaměstnanci bistra je jen jeden, který volil Karla Schwarzenberga. Ten vyjádřil přání tady dnes nebýt, což jsme vyslyšeli,“ uvedla vedoucí bistra Hana Šimáčková. To potvrzuje i ředitelka Skoku. „Z našich uživatelů i jeden pracovník chráněné dílny kandidoval do Europarlamentu. Hovory o politice jsou u nás běžné jako na každém jiném pracovišti,“ sdělila.

Ogranizace Skok do života kromě bistra provozuje i chráněnou dílnu, v níž hendikepovaní nacházejí uplatnění jako uklizeči, zahradníci, vazači diplomových prací či šičky. „V práci dokážeme prostředí, pomůcky i trénink přizpůsobit tak, že ty lidi dosahují úrovně běžné populace. Ale my na to hendikepovaného člověka rozvinout v dovednostech a udělat mu místo na míru, aby byl úspěšný a nebyl v podřadné pozici, máme 10 let. Jde ale o dovednosti, které jsou jiné, než je učivo základní školy,“ naťukla Drábková Bíbusová téma, jímž si Zeman proti sobě některé hendikepované poštval.

Při své lednové návštěvě Pardubického kraje totiž uvedl, že postižené děti by se neměly vzdělávat společně s nepostiženými. Před dvěma týdny při jeho návštěvě v severních Čechách hendikepovaní v Krásné Lípě proti tomu protestovali.

Michaela Rambousková, redaktorka MF DNES

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.