Očkovat by se měli hlavně chronicky nemocní

ilustrační foto: Photoxpress

Fakultní nemocnice Plzeň dává jednou týdně veřejnosti možnost zeptat se odborníků na specifické téma. Tento týden se lidé ptali na webu FN Plzeň na aktuální téma, kterým je epidemie chřipky v Plzeňském kraji.

Na jejich dotazy odpovídala vedoucí lékařka Infekční kliniky FN Plzeň MUDr. Alena Koubová.

– Jak vůbec poznám chřipku? Jak se liší od běžné virózy, která nás také trápí od podzimu do jara? Martin Vítek

Virová onemocnění dýchacích cest patří mezi nejčastější infekce podzimních, zimních a jarních měsíců, jsou vyvolána širokým spektrem původců, které se označují jako respirační viry (např. rhinoviry, koronaviry, respirační syncytiální virus a další). Klinický obraz je podobný, probíhají jako infekce horních i dolních dýchacích cest, nejčastěji jako rýma, někdy jsou provázené zvýšenou teplotou a bolestí hlavy. Na rozdíl od akutních respiračních infekcí je chřipka onemocněním daleko závažnějším jak svým průběhem, tak i možnými komplikacemi. Onemocnění má náhlý začátek se zimnicí a rychle stoupající teplotou 38 – 40 stupňů, bolestmi svalů, kloubů, zad a hlavy a celkovou schváceností a vyčerpáním, o něco později nastupují příznaky postižení dýchacích cest, především suchý, dráždivý kašel. U dětí bývá onemocnění často provázeno nevolností, zvracením, někdy i bolestmi bříška a průjmem. Akutní obtíže a horečka většinou během 4 – 6 dnů ustoupí, naopak slabost, pocení a únava přetrvávají někdy i týdny. Důležité je i časové hledisko k rozlišení od ostatních respiračních virových infekcí. Epidemie chřipky probíhá v našich podmínkách ve 2 vlnách – první nastává v prvních 3 týdnech v prosinci, druhá mezi 4. a 12. týdnem dalšího roku.

– Je možné, pokud má někdo v rodině klasickou chřipku (žijíce v malém 2pokojovém bytě) nějakými kroky se ubránit? Lucie

Pro virová respirační onemocnění včetně chřipky je společný způsob přenosu. Šíří se kapénkovou infekcí, ale i přímým kontaktem – tzn. přenosem infekčního nosního sekretu na ruce a předměty v okolí nemocného. Zvláště v dětských kolektivech je důležitý i nepřímý kontakt zejména prostřednictvím společných hraček. Důležité je tedy respektování základních hygienických pravidel, použití ústenky při kontaktu s nemocným, mytí rukou, užití např. papírových kapesníků na jedno použití. Sám nemocný by při onemocnění chřipkou měl zůstal v domácím ošetřováním a nešířit nákazu např. ve svém pracovním kolektivu.

– Kolik dnů lze tolerovat vysoké teploty při chřipce. Můj muž má vysoké teploty čtvrtý den a lékař tvrdí, že je to normální průběh. Je zcela vyčerpaný, nejí a pije málo. Marie Nová

Vysoké teploty, bolesti hlavy, svalů, kloubů, celková schvácenost a vyčerpanost při onemocnění chřipkou opravdu trvají 4 – 6 dní, pak teploty poklesnou a ustoupí i ostatní obtíže. Pokud přetrvávají teploty delší dobu, je třeba vyšetření lékařem a vyloučení ev. komplikace onemocnění. Během onemocnění je důležitý klid na lůžku, zvýšený příjem tekutin, podání antipyretik, analgetik, antitusik a expektorancií a přísun vitaminu C.

– Je možné, že po očkování proti chřipce mohu dostat jiný virus chřipky, který je díky očkování mnohem agresivnější? Maruška

Chřipka je infekce preventabilní, proti onemocnění se lze chránit očkováním. Proti chřipkové vakcíny patři mezi bezpečné a dobře snášené očkovací látky. Při každoročních epidemiích se může vyskytnout více chřipkových virů, proto WHO doporučila přípravu očkovacích látek proti chřipce ve formě trivakcín – musí obsahovat antigeny dvou chřipkových virů A a jednoho typu B, které se nejčastěji vyskytovaly v minulé chřipkové sezóně. Toto složení navrhuje výrobcům vakcín světová chřipková centrála. Pokud u člověka očkovaného proti chřipce dojde k akutnímu respiračnímu onemocnění, většinou se jedná o onemocnění způsobené jinými respiračními viry, tyto tzv. nechřipkové virosy jsou často hodnoceny jako selhání vakcinace. Virus chřipky A je nejčastější příčinou onemocnění u člověka. Jeho antigenní složení se mění (k menším změnám jeho povrchových antigenů dochází téměř každoročně, k velké změně dochází obvykle po 10 – 40 letech), tyto změny vedou ke vzniku epidemií až pandemií chřipky. Onemocnění člověka může vyvolat i virus chřipky B a C, jedná se však spíše o sporadická onemocnění.

– Jaký vy osobně máte názor na očkování proti chřipce? Není to zbytečná injekce navíc? Zvlášť když jsme se z médií dověděli, že proti letošnímu kmenu chřipky to očkování nebylo. Ivana

Jak již jsem uvedla, chřipka je onemocnění preventabilní, proti kterému je možné se chránit očkováním. V České republice je oproti ostatním evropským zemím proočkovanost proti chřipce stále nízká, pohybuje se mezi 5 – 7%. Častým důvodem je podcenění chřipky jako závažného onemocnění a nedůvěra v kvalifikovaný výběr vakcinačních kmenů. Je ale pravdou, že letošní typ H3N2 se od vakcinačního kmene mírně liší, proto u očkovaných může dojít k onemocnění, avšak s mírnějším průběhem. Očkování proti chřipce bych doporučila zvláště osobám s chronickým onemocněním, u kterých chřipka vede ke zhoršení základního onemocnění, mívá těžší průběh a vysoké riziko komplikací. Rizikovou skupinou jsou osoby s chronickým onemocněním dýchacích cest, kardiovaskulárním onemocněním, diabetes mellitus, chronickým onemocněním ledvin, lidé po splenektomii, také osoby trvale umístěné v léčebnách pro dlouhodobě nemocné. Očkování je doporučováno i osobám, které jsou v kontaktu s rizikovou skupinou a mohou chřipku snadno přenést, např. zdravotníci, zaměstnanci LDN a domovů důchodců a rodinní příslušníci rizikových osob.

– Je tato chřipka nebezpečná pro malé děti a staré občany více než jindy? ali.v

Onemocnění chřipkou má závažný průběh především u tzv. rizikových skupin nemocných, tj. u osob s chronickým onemocněním dýchacích cest, ledvin, kardiovaskulárním onemocněním, chronickým metabolickým onemocněním, diabetes mellitus, osob s poruchou imunity, po splenektomii a u dětí mladších 6 měsíců. U starších dětí může být průběh atypický, v popředí jsou spíše gastrointestinální obtíže, ale nebývá těžký. Klinický průběh onemocnění chřipkou způsobenou virem H3N2 není odlišný od tzv. klasického obrazu chřipky. V průběhu letošní epidemie zatím nebyl zaznamenán těžší průběh onemocnění u dětí ani u gravidních žen, samozřejmě u výše uvedených rizikových skupin pacientů může být závažnější a provázený komplikacemi.

Chřipka – jak chránit sebe i okolí

– Při kašlání a kýchání si přikrývejte nos a ústa kapesníkem, který je určený na jednorázové použití.
– Kapesníky ihned po použití vyhoďte do odpadkového koše.
– Ruce si pravidelně myjte vodou a mýdlem.
– Projeví-li se u vás příznaky chřipky, kontaktujte lékaře.
– Projeví-li se u vás příznaky chřipky, udržujte od ostatních lidí odstup alespoň jeden metr.
– Projeví-li se u vás příznaky chřipky, zůstaňte doma a nechoďte do práce, do školy nebo na místa s větší koncentrací lidí.
– Neobjímejte se, nelíbejte a nepodávejte si ruce při pozdravu.
– Nedotýkejte se očí, nosu či úst špinavýma rukama.

Všechny otázky a odpovědi na toto téma najdete na plzensky.denik.cz/fnchat.

Příštím tématem bude rakovina močového měchýře. Své dotazy můžete pokládat v úterý od 10 hodin na internetových stránkách Fakultní nemocnice Plzeň fnplzen.cz/chat.asp

Plzeňský deník
http://plzensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.