V klubu pro postižené děti se rodiny vzdělají i pobaví

V březnu to bude rok, kdy v Klatovech začal fungovat klub pro postižené děti a jejich rodiče. Vbývalém dominikánském klášteře ho založilo občanské sdružení Podejnám  ruku.
„Je to pro nás velmi výhodné místo blízko centra, s parkováním a přístupem. Město Klatovy nás podpořilo dotací na nájem a energie, proto se můžeme věnovat naší činnosti, kterou směřujeme k tomu, co nám, rodičům postižených dětí v Klatovech, chybělo. Rodiče s dětmi se mají kde scházet, společně probrat své starosti, radosti, navzájem se upozornit na různé terapie a předat si zkušenosti. Co se týče rehabilitace a stimulace je mnoho nového a my se snažíme v tomto směru vzdělávat a své poznatky předávat,“ uvedla předsedkyně sdružení Dana Vachtlová.
V klubu se scházejí zájemci dvakrát týdně, v úterý a čtvrtek od 13 do 16 hodin. S dětmi tvoří či vyrábějí různé stimulační pomůcky. Zorganizovali koncert tibetských mís a gongů či dobročinný bazar a tvůrčí dílničky na podporu nedonošeňátek, a tak mohl do Klatovské nemocnice putovat jeden novorozenecký pelíšek.
Do klubu přijíždějí i rodiny z Domažlicka a Sušicka, ale také rodiny se zdravými dětmi. „Naše děti ve školním věku nemají možnost navštěvovat běžnou školu, některé jsou vzdělávány doma. Proto je stimul od zdravých dětí pro ně naprosto nenahraditelný. Jsme rádi, že se tomu tak děje, protože pokud se zdravé děti opakovaně stýkají s postiženými dětmi, nemají v sobě žádné bariéry a předsudky. Nezřídka tak vznikají nové terapie, které nejsou dosud pojmenovány,“ sdělila s dojetím Vachtlová.
Do klubu zavítají i odborníci, kteří přiblíží rodinám informace, ke kterým by jako jedinci neměli takový přístup. Jde o návštěvy klinické logopedky, muzikoterapeutky a canisterapeutického psa.

Zavítají tam i firmy, které se zabývají distribucí kompenzačních a rehabilitačních pomůcek. „Snažíme se získávat finanční prostředky, aby byla veškerá činnost v klubu pro rodiny s postiženými dětmi zdarma. Letos jsme se zaměřili na nákup kvalitních pomůcek pro stimulaci zraku, které jsou finančně náročné a pro rodiny těžko dostupné. Díky nim si můžeme vytvořit i vlastní snoezelen – multismyslové prostředí. Na tyto pomůcky byl využit i výtěžek květnového charitativního koncertu Srdcem pro děti,“ řekla předsedkyně.
V říjnu se v klubu konal víkend s muzikoterapií na téma podzim, který měl velký úspěch. Zúčastněné rodiny byly seznámeny s muzikoterapií ve velkém rozsahu. Díky zkušenostem a praxi terapeutky získaly rodiny řadu typů, jak využít muzikoterapii vběžnéhře s dětmi, jakmohou použít běžně dostupné věci v domácnosti při muzikoterapii. „Protože se nám muzikoterapie velmi líbila, navázali jsme s muzikoterapeutkou úzkou spolupráci. Již v březnu pořádáme další víkend s muzikoterapií, tentokrát bude jarní. Muzikoterapie je vhodná také pro děti s poruchami chování a autistického spektra. Rádi všechny u nás v klubu uvítáme, ale je nutné z organizačních důvodů se přihlásit předem, abychom mohli vytvořit terapeutické skupinky a muzikoterapeutka se mohla všem dětem věnovat,“ pozvala na závěr Vachtlová.

DANIELA LOUDOVÁ
Klatovský deník
http://klatovsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.