Ubytovny jsou plné lidí z léčeben či nemocnic

ilustrační foto: Photoxpress

Umisťování lidí z nemocnic či léčeben do ubytoven je podle sociálních pracovníků běžná praxe. Míst ve státních zařízeních je málo – tvrdí. Stejné to bylo i u obyvatel z přerovské ubytovny. České televizi se ale přihlásili i lidé, kteří tvrdí, že pobyt v neregistrovaných zařízeních může být nebezpečný. Potvrzuje to i ministerstvo práce a sociálních věcí.

ilustrační foto: Photoxpress

Pobyt v neregistrovaném zařízení stál podle Jiřího Vinklera jeho otce život. Když začal trpět stařeckou demencí, přijala ho Psychiatrická nemocnice v Bílé vodě. Po 3 měsících péče se jeho stav natolik zlepšil, že byl připravený na propuštění. Senior ale potřeboval neustálý dohled a tak si otce nemohla vzít rodina domů.

Jiří VINKLER : Já jsem byl potom uváděn pod permanentní tlak – rychle si něco sežeňte jinak vám tatínka dovezeme domů.

Nemocnice se ale brání. Rodinu údajně informovala o propuštění pacienta několik týdnů předem. Navíc za každý den pobytu nemocného na lůžku platí pojišťovna kolem 1300 korun.

Petr JEŘÁBEK, ředitel Psychiatrické nemocnice, Bílá Voda: Pojišťovna platí pouze pobyt, který je nutný ke stabilizaci stavu.

Hermína BUCHTELOVÁ, sociální pracovnice, Psychiatrická nemocnice, Bílá Voda: Byl propuštěný ve stabilizovaném stavu, orientovaný.

Jiří Vinkler se tak podle svých slov musel narychlo rozhodnout, proto souhlasil s umístěním otce v penzionu v Karlovicích na Bruntálsku. V loňském roce dostali majitelé penzionu pokutu 200 tisíc korun od krajského úřadu za to, že poskytovali ve svém zařízení sociální služby neoprávněně.

BUCHTELOVÁ: Tento tip dostali od jedné maminky a byla s tím spokojená. A já, jako ten tip taky předává dál a je to na každým, jestli tam dá toho klienta nebo nedá.

Jiří Vinkler tvrdí, že nemocnice i samotný penzion avizovali, že otec bude mít dostatečnou péči. Kvůli zdravotním komplikacím se ale záhy dostal do nemocnice, kde zemřel.

VINKLER, : V nemocnici v Bruntále jsem se dozvěděl, že v podstatě ty proleženiny byly tak obrovské, že to byla brána té infekce.

odjezd lidí z ubytovny v Přerově, kde měli žít v nuzných podmínkách. I oni se do zařízení dostali podobným způsobem.

Alois BRUNCLÍK, obyvatel přerovské ubytovny: Já jsem byl v nemocnici ve Dvorcích a z Dvorců mě odvezli.

Eva KIJONKOVÁ, mluvčí, OOP Dvorce, Sdružené zdravotnické zařízení Krnov: Pokud je pacient bez domova, tak se mu nabízí další možnosti ubytování a pacient sám o své svobodné vůli si rozhodne, kam chce být propuštěn.

Před neregistrovanými službami varuje i ministerstvo práce a sociálních věcí. V metodice, jak proti těmto zařízením bojovat, uvádí jako prioritu informovanost veřejnosti.

Česká televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.