Nakazili se žloutenkou z čínských bobulovin

Devět Australanů se nakazilo žloutenkou typu A spojovanou s konzumací kontaminovaných bobulovin z Číny. Dovozce se dnes za tento případ omluvil, zatímco v Austrálii se šíří obavy, informovala agentura AFP.
Výrobce Patties Foods nařídil z prodeje stáhnout čtyři produkty s obsahem míchaných bobulovin a malin, když se objevily případy nákazy žloutenkou ve státech Victoria, Queensland a Nový Jižní Wales. Stažené produkty prodávaly supermarkety v celé zemi; baleny byly v Číně.
„Nákaza virem hepatitidy A je nezvyklá. Obvykle je spojená s cestami do zemí, kde se tento typ žloutenky endemicky vyskytuje,“ řekla Rosemary Lesterová, hlavní zdravotní činitelka ve státě Victoria, kde se vyskytly tři případy nákazy. „Jediným pojítkem mezi těmito případy je konzumace mražených míchaných bobulovin. Nemocní necestovali do ciziny, ani nebyli v žádné restauraci,“ uvedla.
Podle odborníků mohla nákazu způsobit špatná hygiena čínských zaměstnanců, anebo kontaminovaná voda použitá na mytí ovoce v čínské balírně.
Žloutenka typu A je virové onemocnění, které napadá játra. Způsobuje bolesti břicha, nevolnost, zvracení, únavu a typické zežloutnutí, podle něhož nemoc dostala svůj český název. Inkubační doba je až 50 dní.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.