Kutnohorská vlnka startovala potřetí, přijeli závodníci z celé České republiky

Handicapovaní plavci se na kutnohorském bazénu v sobotu dopoledne sešli v hojném počtu třiceti tří účastníků.

Kutná Hora – Již třetí ročník závodu s názvem Kutnohorská vlnka se konal v sobotu na bazénu TJ Sparta Kutná Hora. Závody pořádá občanské sdružení Cesta životem bez bariér, jehož instruktoři provozují plavání s handicapovanými dětmi .

Závody pro lidi s handicapem fyzickým, mentálním i kombinovaným odstartovaly v devět hodin dopoledne. Soutěžící se sešli v úctyhodném počtu třiceti tří. Atmosféra sobotního dopoledne byla jedinečná. Plavcům fandili rodiče, sourozenci i kolegové z jednotlivých plaveckých klubů. Dorazili závodníci z Jihlavy, Karlových Varů a Jindřichova Hradce. Bylo neuvěřitelné, s jakou vervou se všichni doslova vrhali do plavání. Ve vodě by na mnohých z nich člověk nepoznal, že mají nějaký handicap.

Závodů se mimo jiné zúčastnil český paralympionik Arnošt Petráček, který reprezentoval Českou republiku například na paralympiádě v Pekingu. Stejně jako loni měl funkci rozhodčího.

Jedním z prvních účastníků Kutnohorské vlnky byl Lukáš Hnát. „Já plavu od začátku. Dá se říct, že jsem vlastně jeden z prvních plavců, který se závodů zúčastnil,“ prozradil. Převážně plave styl prsa a znak. „Prsa ale musím plavat s pomocí, protože to neudýchám. To je na mě ještě moc složité,“ dodal. Ve volném čase dříve plaval dvakrát týdně, nyní kvůli školním povinnostem plavání stíhá jen jednou do týdne. „Stejně jako každý jiný sport i plavání dává postiženému člověku tu možnost hýbat se. A to je úžasné,“ poznamenal Hnát.

I další z účastníků, Ondřej Bělohlávek, je z plavání doslova nadšený. „Kutnohorskou vlnku už jsem plaval. Je to super,“ prozradil. Trénovat do bazénu v Kutné Hoře chodí pravidelně s rodiči, kteří ho na závody přijeli podpořit i s malou sestřičkou. Vzhledem ke stupni svého postižení plave většinou s doprovodem, ale může plavat i sám.

Výsledky 2015

100 m prsa – masters 1. Kešnar Jonáš – SK Kapři 2. Čermák Matouš – SK APROBA 3. Císař Martin – SK Vodomílek 50 m prsa – masters 1. Kešnar Jonáš – SK Kapři 2. Zázvorková Věra – SOP KO 3. Císař Martin – SK Vodomílek 50 m znak – masters 1. Zázvorková Věra – SOP KO 2. Císař Martin – SK Vodomílek 3. Kešnar Jonáš – SK Kapři 50 m volný způsob – masters 1. Petráček Arnošt – České Budějovice 2. Zázvorková Věra – SOP KO 3. Kešnar Jonáš – SK Kapři 50 m volný způsob vozíčkáři 1. Jůna Adam – SK Kapři 2. Čamrová Eliška – SK APROBA 3. Hnát Lukáš – SK APROBA 100 m volný způsob – masters 1. Jonáš Kešnar – SK Kapři 2. Zázvorková Věra – SOP KO 3. Císař Martin – SK Vodomílek štafeta instruktorů/dobrovoníků 4x25m 1. SK APROBA Kutná Hora 2. SK Vodomílek Jihlava 3. SK Kapři Jindřichův Hradec pozn. Kategorie se dělí na masters a open. Masters se klasifikuje body jako na normálních plaveckých soutěžích. Open nejsou klasifikovány.

HANA KRATOCHVÍLOVÁ
Kutnohorský deník
http://www.kutnohorsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.