Handicapovaní nemohou do registru vozidel přihlásit svá auta. Má v tom prsty Drábek

Pro příjemce příspěvku na motorové vozidlo nastal velký problém. Bez souhlasu soudu nemohou přihlásit pořízená auta do registru vozidel. Může za to zákon z dílny bývalého ministra Drábka.

Zdá se to být jako ohraná písnička. Neustále vyplouvají na povrch skandální chyby, kterých se při tvorbě zákonů dopustil úřednický tým pod vedením bývalého ministra Jaromíra Drábka. I když už ve funkci není pár let, ještě nebylo vše napraveno.

Národní radě osob se zdravotním postižením ČR se ozývá od začátku roku množství rodičů, kteří se dostali do prekérní situace.

Požádali si o příspěvek na motorové vozidlo. Ten byl jejich handicapovanému dítěti přiznán a oni si za něj zakoupili nové vozidlo, které nutně jejich dítě potřebuje.
Povinností každého kupce automobilu však je, že ho musí nechat zapsat do registru vozidel a zde nastává problém.

Ještě před rokem 2012, tedy před tím, než vešly v platnost všechny chybné Drábkovi zákony, stačilo, když bylo auto zapsáno na zákonného zástupce handicapovaného dítěte. Od roku 2012 musí však každé auto pořízené z příspěvku na motorové vozidlo být zapsáno přímo na žadatele, v tomto případě tedy na nezletilé handicapované dítě. Což samo o sobě nedává smysl, ale pár let to fungovalo.
V současné době už ale nejde zapsat automobil na nezletilé dítě, registr vozidel k takovému úkonu potřebuje souhlas soudu. Je to z toho důvodu, že začal naplňovat ustanovení z nového občanského zákoníku.

Aby toho ještě nebylo málo, tak jak nový, ale i starý občanský zákoník, nepovoloval bez souhlasu soudu uzavírat kupní smlouvy nezletilou osobou. Podle odborníka na právní problematiku v NRZP ČR JUDr. Zdeňka Žižky jsou tím pádem všechny takové smlouvy uzavřené od roku 2012 bez souhlasu soudu neplatné. Reálně lze tedy říci, že automobily, kterými handicapované děti jezdí, jim vlastně vůbec nepatří a asi nikdo si nechce představovat, co by se stalo, kdyby celou situaci někdo chtěl soudně řešit do detailů.

Jak nastalou situaci vyřešit?

JUDr. Zdeněk Žižka vypracoval celý postup na řešení problému. Pro ty, kteří se teprve chystají zažádat si o příspěvek, není řešení tak složité:
„V případě, že rodiče nezletilého handicapovaného dítěte hodlají zakoupit motorové vozidlo s využitím výše uvedeného příspěvku a tudíž budou nuceni ho registrovat přímo na své nezletilé dítě, měli by, ještě předtím, než požádají na úřadu práce o příspěvek ve smyslu § 9 a 10 zákona č. 329/2011 Sb., požádat místně příslušný soud o přivolení k zakoupení motorového vozidla pro své nezletilé dítě. Tento návrh soudu je velmi jednoduchý stručný a měla by ho umět zdarma sepsat každá sociální pracovnice místního úřadu. Návrh nepodléhá soudním poplatkům. Teprve po přivolení soudu, které v tomto případě bývá naprostou formalitou, je vhodné požádat o příspěvek na úřadu práce, následně vozidlo zakoupit a registrovat do registru vozidel. Návrh podaný soudu by tedy měl obsahovat i návrh na souhlas soudu s registrací vozidla do registru. V takovémto ideálním případě nebudou mít rodiče se zakoupením a registrací vozidla žádný problém,“ uvádí JUDr. Zdeněk Žižka. Nezapomíná ale dodat, že i když je souhlas soudu naprostou banalitou, u některých soudů může podle vytíženosti trvat tři až čtyři měsíce.
Mnohem složitější to ale budou mít ti, kteří už automobil z příspěvku zakoupili a teď se ho snaží přihlásit. Podle Žižky se totiž nejedná o čistý právní postup, když člověk žádá o dodatečný souhlas s nákupem vozidla. Sám proto není schopen říci, jak se k žádostem budou soudy stavět.

Nicméně i pro uvedený případ vypracoval postup, nutno říci, že mnohem složitější:
„Je bezpodmínečně nutné podat návrh na souhlas s registrací vozidla. Zde je však situace komplikována možností dlouhé lhůty rozhodování soudu. Je zcela bez pochyby, že však rodiče potřebují nutně využívat zakoupené vozidlo neprodleně. V takovémto případě je možné pouze jediné řešení a to návrh na vydání předběžného opaření soudem.

Předběžné opatření, v případě, že je doloženo správnými doklady, soud vydá ve velmi krátké lhůtě. Musí se tak stát nejpozději do 7 dnů od podání návrhu, ke kterému jsou přiloženy všechny potřebné doklady. Předběžné opatření, vydané na základě § 74 a násl. zákona č. 99/1963 Sb., občanského soudního řádu, však vyžaduje předložení správných dokladů, odůvodňujících oprávněnost a správnost nákupu motorového vozidla pro nezletilé dítě. Takovými doklady jsou, v tomto případě, rozhodnutí úřadu práce o poskytnutí příspěvku na zvláštní pomůcku – zakoupení motorového vozidla, faktura za nákup motorového vozidla znějící na jméno nezletilého dítěte, případně kupní smlouva na zakoupení motorového vozidla znějící na jméno nezletilého dítěte (v případě, že je sepisována) a rodný list dítěte (vyplývají z něj osoby rodičů).

Nevýhodou tohoto řešení situace ovšem je, že je nutné k návrhu na vydání předběžného opatření přiložit, nebo neprodleně, v termínu určeném soudem, dodat samotný návrh na přivolení soudu k nákupu a registraci vozidla. Předběžné opatření je totiž pouze „předběžným“ a následně tedy soud musí rozhodnout samotným rozsudkem. Komplikací je i to, že v případě podání návrhu na předběžné opatření je ze zákona nutné složit současně u soudu kauci ve výši 10 000 Kč, která se po konečném rozhodnutí vrací. V tomto případě je ale možné současně s podáním návrhu na předběžné opatření požádat soud o prominutí složení této kauce k jeho rukám ze sociálních důvodů. Zde je ovšem nutné tuto žádost doložit majetkovými poměry dítěte a společně posuzovaných osob (příjmy, eventuelně čestné prohlášení o nemajetnosti dítěte, případně rozhodnutí o jeho handicapu, tj. např. přiznání průkazu ZTP, ZTP/P).
Návrh na předběžné opatření může v některých případech výrazně zkrátit lhůtu pro rozhodnutí soudu o schválení registrace, ale nejde zrovna o jednoduchý postup. Tento návrh by však měly umět také sepsat sociální pracovnice místního úřadu. Přestože není jednoduchý, lze ho doporučit v případě, že již rodiče vozidlo zakoupili a mají problém s registrací. Současně však vozidlo nutně a urgentně potřebují okamžitě využívat a jejich místně příslušný soud má pro takováto přivolení s nákupem dlouhé lhůty. Zde jiné řešení bohužel v úvahu nepřichází. V ostatních případech lze doporučit, jako jednodušší, podat normální návrh na přivolení soudu k nákupu vozidla ještě před podáním žádosti o příspěvek na úřad práce.“

Více informací a celý právní rozbor naleznete zde:
Registrace osobního vozidla
NRZP ČR se bude snažit problém řešit. Pokusí se podat návrh na novelu občanského zákoníku, nikdo však není schopen říci, zda návrh projde a jak dlouho to bude trvat.

Jiří Marek
invArena

1 komentář

  1. Dobrý den, Muj synek už má dotaci schválenou a po měsíci jsem se uplně náhodou dozvěděla že jsem měla žádat soud o souhlas kvuli přihlášení auta. Žádost jsem minulí týden odnesla na soud. Auto jsem zatím sice nekoupila ale protože na zakoupení auta je lhuta 3 měsíce a jeden měsíc už utek, tak nám do doby kdy budu mít souhlas od soudu lhuta na zakoupení auta vyprší a dotaci budu muset vrátit. Vubec jsem nevěděla že je potřeba souhlas od soudu a když jsem žádala o dotaci tak nám to ani nikdo na uřadě neřek. Docela by mě zajímalo proč uřednici žadatele o dotaci o tom neinformují.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.