Speciální kódy pro zrakově postižené turisty

Radnice v Novém Jičíně se snaží lidem se zrakovým postižením přiblížit turistické cíle. Na budovy památek nainstalovala speciální kódy. Díky nim si handicapovaní můžou o památce zjistit vše potřebné a zajímavé.

Česká televize
Laudonův dům, Žerotínský zámek nebo třeba budovu radnice teď mají zrakově postižení v Novém Jičíně díky QR kódům jako na dlani. Prostřednictvím zvukové nahrávky si mohou pomyslně prohlédnout téměř všechny městské památky. A to bez jediného kroku do budovy.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Farní kostel, dominanta města a důležitá součást městské zástavby…

K tomu, aby si zrakově postižený mohl poslechnout informace o dané památce, potřebuje takzvanou QR čtečku v chytrém telefonu nebo tabletu. Ten pak po spuštění programu přiloží ke QR kódu na památce a zjistí tak veškeré informace, které ho zajímají.

Zaměřím QR kódem, objeví se mi stránka, navolím si tu stránku, nabíhá mi aplikace sochy svatého Jana Nepomuckého…

Martin HYVNAR, zrakově postižený:Pro mě to je určitě zajímavé a zase zpřístupní mi to vlastně různé informace, že, které třeba do teďka jsem neměl.

Pomocníci pro nevidomé jsou dnes téměř na každém kroku. Přibývá audiohlásičů v městské hromadné dopravě. Dnes už fungují ve většině velkých měst. Bez problémů dnes mohou nevidomí navštěvovat i knihovny. Například v té ostravské si mohou přečíst knížky v Breilově písmu nebo si je poslechnout v pohodlí na sedačce.

Blanka GETVERTOVÁ, knihovnice, zvuková knihovna Ostrava:
Máme tady asi 4 tisíce titulů. Jsou zde zastoupeny veškeré žánry. Většinou to funguje tak, že mi třeba řeknou, že mají oblíbeného spisovatele, nebo mají oblíbený žánr a společně potom v katalogu vybíráme.

S těžkým zrakovým handicapem žije v České republice bezmála 100 tisíc lidí. Většinu z nich tvoří lidé nad 60 let.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.