Inspirace z Británie. Kraj za 350 milionů staví domky pro mentálně postižené

foto: windchime sxc.hu

Větší samostatnost v rozvoji osobnosti a plnohodnotnější žití nabízí mentálně postiženým nové domky. Dvacet budov už je postavených, na dalších dvanácti se pracuje.

VYSOČINA Hejtmanství se rozhodlo transformovat tři ústavy sociální péče v Těchobuzi, Jinošově a Křižanově. V rámci projektu za 350 milionů korun staví domy, kam postupně stěhuje klienty z ústavů. Žijí v nich po šesti lidech.

„Bude postaveno 32 objektů k bydlení. V tuto chvíli je vybudovaných a zkolaudovaných dvacet z nich,“ sdělil Marek Homolka z odboru sociálních věcí krajského úřadu. Změny spojené se stěhováním vycházejí z nových standardů v oblasti sociální péče. Člověk se zdravotním znevýhodněním měl po dlouhou dobu – pokud o něj nebylo postaráno s pomocí rodiny – pouze jednu možnost na prožití svého života – za zdmi ústavu. „Jakkoli se ústavní péče proměnila za posledních 25 let k lepšímu, pořád platí řada omezení daná samotným prostředím,“ popsal Petr Krčál, krajský radní pro oblast sociálních věcí.

Díky transformaci budou mít postižení podle něj plnohodnotnější život. V domcích, kde žijí v menších skupinách, získají větší samostatnost k rozvoji osobnosti. „Chceme dát těmto lidem šanci uplatnit se, stát se součástí místní komunity,“ plánuje Krčál.

Vedení kraje čerpalo inspiraci ke změnám na exkurzi ve Velké Británii. Využilo i spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí. „Směrodatné pro nás byly i pilotní projekty organizací působících v sociálních službách, které se rozhodly jít podobnou cestou. Transformace ústavu v Jinošově byla pilotním projektem, kde se celý proces ověřoval,“ dodal Krčál.

Počet zdravotně postižených v nových domcích po transformaci neustále roste. Do chráněných bytů se přemístili v prosinci v Bystřici nad Pernštejnem a Velkém Meziříčí. Na konci loňského roku bylo přestěhováno okolo sedmi desítek klientů ústavů. V rámci všech ukončených i vznikajících projektů se počítá s umístěním dvou stovek lidí.

Náklady na projekt jsou z největší části hrazeny z peněz Evropské unie. Ústavy se transformují v celém Česku, podle Krčála ale v největší míře právě na Vysočině a v Moravskoslezském kraji. „Správnost volby nového způsobu péče o lidi se znevýhodněním jsme prověřili v průběhu několika let života v pronajatých objektech i v prvních nově postavených domcích,“ dodal Krčál. Přestěhovaní lidé z ústavů se i v domcích mohou spolehnout na nonstop péči, kterou jim obstarává personál. Jeho početnost a vybavení domácích prostor se odvíjí podle míry postižení klientů.

K dvaatřiceti domům na bydlení je nutno přičíst i prostory, které se budou využívat k terapiím a denním aktivitám. Do celkového počtu více než padesáti objektů jsou započítávány také rekonstrukce již stojících objektů, které budou sloužit pro účely transformace.

„Třeba v Okříškách v současnosti chystáme dva objekty. Jeden se staví na zelené louce a druhý se přestavuje ze starší budovy, kterou jsme zakoupili,“ popsal Marek Homolka.

Fakta Kde se domky staví? Dokončeny jsou domy v Pelhřimově, Cetorazi, Velkém Meziříčí, Velké Bíteši, Bystřici nad Pernštejnem, Náměšti nad Oslavou, Hrotovicích, Pucově. Staví se v Humpolci, Horní Cerekvi, Počátkách, Novém Rychnově, Osové Bítýšce, Křižanově, Kadolci, Jaroměřicích nad Rokytnou, Okříškách.

Radek Laudin, redaktor MF DNES

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.