Pacienti přicházejí k urologovi s potížemi zbytečně pozdě

ilustrační foto: Flickr.com

Rakovina varlat. Nádorová onemocnění jsou u nás druhou nejčastější příčinou úmrtnosti. Státní zdravotní ústav uvádí, že ročně umírá na nádorová onemocnění více než 27 tisíc lidí, což představuje 23 procenta z celkové úmrtnosti. Mohlo by se zdát, že zhoubné nádorové onemocnění se týká především starších osob.

Příbram – Od lékaře urologického oddělení Oblastní nemocnice Příbram MUDr. Tomáše Chmelenského se dozvíme, že tomu tak není a že například nádor varlat postihuje muže již ve velmi nízkém věku.

– Jak často se setkáváte s pacienty trpícími nádorem varlat a jaká věková skupina je nejčastěji postižena?

Nádorem varlat je v České republice postiženo devět mužů ze sta tisíc, to znamená asi 450 mužů za rok. Tyto nádory se mohou vyskytovat v každém věku muže, ale maximum jejich výskytu je mezi 25. až 35. rokem života.

– Existuje vysvětlení, proč se nádor objevuje právě v tomto věkovém období?

Vrchol věkového výskytu tzv. germinálních nádorů neseminového typu je právě v tomto období. Jejich prognóza se ale za posledních 25 let diametrálně změnila. Z nádorů vysoce zhoubných a smrtících se stalo onemocnění s vysokým stupněm léčitelnosti a to až v 90 procentech. K jejich terapii se využívá chemoterapie. Seminom má na rozdíl od předchozího typu největší vrchol věkového výskytu mezi 30 a 40 lety, je vysoce radiosenzitivní a ve vysokém procentu radioterapií vyléčitelný.

– Co je hlavními příčinami vzniku rakoviny varlat a jak velkou roli zde hraje genetika?

Příčiny vzniku nádorů varlat nejsou známé. Vyšší riziko vzniku nádoru mají nemocní s nesestouplým varletem uloženým v břišní dutině. Dále jsou diskutovány faktory jako atrofie varlete, trauma a genetická zátěž. Pokud je v blízké rodině (otec, dědeček, syn, bratr) jedinec s nádorem varlete, sourozenci mají riziko vzniku nádoru varlete 3 až 10 procent.

– Jak muž pozná, že má rakovinu varlat, doprovází onemocnění nějaké specifické příznaky?

I u nádorů varlat se často setkáváme s tím, že pacienti přicházejí zbytečně pozdě. Jedná se o život ohrožující diagnózu. Stud tudíž není na místě. Pozornost by měla být věnována nálezu jakékoliv rezistence – pohmatové odlišnosti v oblasti varlat.

– Ohledně prevence vzniku rakoviny prsu u žen hraje velkou roli samovyšetření. O samovyšetření varlat se však téměř nikde nedočteme. Má tedy i u mužů samovyšetření varlat vliv na včasný záchyt choroby?

Výše zmíněnou rezistenci v oblasti varlat nemocný v ideálním případě nejčastěji nalezne při samovyšetřování varlat. Samovyšetřování je vhodné provádět pravidelně. Začínáme pohledem, porovnáme symetrii a velikost obou varlat. Dále pokračujeme pohmatem. Varle vyšetříme mezi prsty ruky od horního po dolní pól. Samovyšetřování by mělo být prováděno každým mužem jedenkrát měsíčně, a to od završení puberty. Při jakémkoliv podezření se nemocný obrátí k odbornému vyšetření na svého urologa.

– Pokud diagnostikujete rakovinu, co muže dále čeká a jaká je šance na uzdravení?

Léčitelnost nádoru varlat je vysoká. Primárním léčebným postupem je operační odstranění postiženého varlete přes tříselný kanál. Dále pokračujeme dle histologie a rozsahu nádoru v těle. V mladších věkových kategoriích je základemléčby chemoterapie. Liší se podle typu nádoru. Radioterapie je používaná u nádoru zvaném seminom. Dobrou zprávou je, že úmrtnost na nádory varlat, přes jejich stoupající výskyt, klesá.

– Existuje prevence, která snižuje riziko vzniku rakoviny varlat?

Opět zde platí, čím dříve je nádor odhalen, tím vyšší je úspěšnost léčby. Z tohoto důvodu apeluji na každého muže o pravidelné samovyšetřování svých varlat a při jakýchkoliv rozpacích neváhat s návštěvou svého urologa.

DAGMAR ČERŇANSKÁ
Příbramský deník

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.