Více než dvě piva denně uspíší mrtvici, tvrdí brněnští odborníci

foto - Oktoberfest v Mnichově, autor: Graham McLellar Flickr.com

Nadměrné pití alkoholu může až o pět let přiblížit mozkovou mrtvici. Vyplynulo to z rozsáhlého výzkumu, na kterém se podíleli odborníci z Mezinárodního centra klinického výzkumu při Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně.

Při konzumaci více než dvou alkoholických nápojů denně ve středním věku mají lidé minimálně srovnatelné riziko cévní mozkové příhody jako pacienti s vysokým tlakem nebo cukrovkou, sdělila dnes ČTK statistička a výzkumnice Pavla Kadlecová.

Kadlecová s brněnským kolegou Robertem Mikulíkem provedli s dalšími výzkumníky z Floridy a Stockholmu analýzu téměř 12.000 dvojčat, která se narodila už v letech 1886 až 1925. „Dvojčata v padesáti letech zodpověděla dotazník ohledně množství konzumovaného alkoholu. Potom až do roku 2010 se sledovalo, zda se u nich vyskytla mrtvice nebo jiná onemocnění,“ uvedla asistentka ředitele Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Petra Veselá.

Analyzovaná data pocházejí z největšího registru dvojčat na světě, který spravuje Karolinský institut ve Stockholmu.

Srovnání jednovaječných dvojčat ukázalo, že když jedno z nich pije alkohol zřídka a druhé více, může nadměrná konzumace zkrátit čas vzniku mozkové příhody až o pět let. „Pravidelná nadměrná konzumace alkoholu by měla být považovaná za rizikový faktor pro cévní mozkovou příhodu,“ upozornil Mikulík, který se onemocnění věnuje dlouhodobě.

Vyšší riziko mrtvice způsobuje jakýkoliv alkohol. „Nezáleží, jestli člověk vypije dvě piva, dva panáky tvrdého alkoholu nebo dvě sklenice vína. Vše má přibližně shodný obsah alkoholu,“ informovala Kadlecová.

„Mrtvice je celosvětově druhou nejčastější příčinou úmrtí a nejčastější příčinou invalidity u starších nemocných,“ doplnila Veselá.

foto – autor: Graham McLellar / Flickr.com

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.