Děti ze znevýhodněných rodin umírají v rozvojových zemích častěji

ilustrační foto Flickr

Děti, které se narodí v ekonomicky a sociálně znevýhodněných rodinách v rozvojových zemích, umírají mnohem častěji než jejich vrstevníci, jejichž rodiče jsou bohatší a mají v dané zemi vyšší společenské postavení. Vyplývá to ze studie s názvem Loterie narození, kterou dnes zveřejnila přední světová charitativní organizace Save the Children.

Navzdory významnému pokroku v boji s dětskou úmrtností v posledních 15 letech existuje podle studie ve třech čtvrtinách z 87 nejchudších zemí světa, v nichž organizace svou studii prováděla, vždy alespoň jedna skupina obyvatel, u níž je šance dětí na přežití mnohem nižší než u zbytku populace. Často se jedná o příslušníky etnických menšin či lidi z venkovských oblastí. V každé páté zkoumané zemi se přitom rozdíly v dětské úmrtnosti mezi běžnou populací a znevýhodněnou skupinou neustále zvyšují.

„V dnešní době je skandální, že naděje dětí na přežití je často jen otázkou náhody, zda se narodí do majetné rodiny, která si může dovolit kvalitní zdravotní péči,“ uvedl Jonathan Glennie, ředitel výzkumného oddělení organizace Save the Children.

Například v Indonésii byla v roce 2012 pravděpodobnost přežití u dětí, které se narodily ve 40 procentech nejchudších domácností, téměř dva a půl krát nižší než u jejich vrstevníků z deseti procent nejbohatších rodin.

Děti, které se v roce 2010 narodily ve Vietnamu do rodin etnické většiny, měly dokonce tři a a půl krát větší šanci přežít než děti národnostních menšin.

„Víme, že změna je možná,“ uvedl Glenn. V pětině zkoumaných zemí – například ve Rwandě, Malawi nebo Mexiku – se podle něj podařilo dětskou úmrtnost za sledované období snížit. V současnosti umírá na světě o 17.000 dětí denně méně než v roce 1990. Světoví vůdci by měli podle organizace dělat vše pro to, aby do roku 2030 snížili počty dětských úmrtí, kterým se dá předejít, na nulu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.