Inspekce uzavřela bar a dvě asijská bistra

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela kvůli špatným hygienickým podmínkám tři provozovny společného stravování. Týká se to baru ve Stodu na Plzeňsku a rychlých občerstvení v Praze a Jeseníku. V asijském bistru v Jeseníku se nacházeli živí i mrtví škůdci, sdělil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

V ostatních dvou zařízeních chyběla teplá voda a v pražské provozovně byla dlouhodobá nečistota.

Inspekce provedla kontroly v provozovnách v úterý. V asijském bistru v Lipovské ulici v Jeseníku inspektoři zjistili zásadní nedodržení hygienických požadavků. „V přípravně masa i v hlavní části výroby teplých pokrmů se nacházel rus domácí,“ řekl Kopřiva. Hmyz byl i ve skladu.

Podle Kopřivy stav podlah a stěn neumožňoval důkladnou očistu. „V celé provozovně inspekce zjistila nečistoty, které evidentně vznikly v důsledku dlouhodobého zanedbání úklidu. Byly tam zbytky surovin a pokrmů na podlaze a vrstvy zaschlých mastných nečistot v elektroinstalaci a vzduchotechnice,“ uvedl mluvčí.

Čínská restaurace a bistro Li de v Bozděchově ulici v Praze 5 nabízí kolem 90 pokrmů. „Suroviny se nacházely v silně znečištěných obalech. Sporáky, digestoře pro odtah par a okolní stěny byly silně znečištěné vrstvami mastných nečistot,“ doplnil Kopřiva s tím, že provozovatel dlouhodobě neudržoval v čistotě skladové prostory a v kuchyni netekla teplá voda.

Chyběla i v baru na náměstí ČSA ve Stodu na Plzeňsku. „Provozovatel neměl zajištěný přívod teplé vody a v době kontroly netekla ani studená voda. V provozovně tak nebylo možné zajistit základní hygienické podmínky pro mytí použitého výčepního skla a ostatního nápojového nádobí,“ dodal Kopřiva.
Inspekce nařídila provozovatelům porušení předpisů odstranit a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty. „Zákazy užívání prostor uvolníme, až provozovatelé splní uložená opatření. Prověříme to opakovanou kontrolou,“ uzavřel Kopřiva.

Restaurační provozy může SZPI kontrolovat od letošního roku. Novou pravomoc jí dala novela zákona o potravinách, jejímž cílem bylo posílit pozici spotřebitele.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.