Zdravotně postižení si zalyžovali

Ne všechny děti mohou provádět aktivity, které by si přály. O sportu to platí dvojnásob. Zdravotně postižení žáci ze dvou opavských škol tedy spojili své síly a vydali se na Vaňkův kopec, aby si vyzkoušeli sjezdové lyžování.

Jednalo se o žáky za ZŠ Havlíčkova, která se zabývá výchovou a vzděláním zrakově postižených a žáků s vadami řeči, a ZŠ Dostojevského pro žáky s tělesným postižením. Je jasné, že díky handicapu dětí probíhalo lyžování netradičně. Zrakově postižení sjíždějí kopec za svým trasérem, který slovně naviguje svého svěřence.

Tělesně postižení mají také svého traséra. Ten má monoski, tzn. speciálně upravenou lyži se sedákem, kde si sportovec sedne a společně s trasérem sjíždí kopec. Děti ze ZŠ Dostojevského nebyly na kopci poprvé. Díky snaze a obětavé práci tamějších pedagogů se dostanou do lyžařského prostředí i ty, které by to samy nezvládly. Obdivovali jsme odvahu všech dětí, ale i vodičů, kteří si v nelehkých lyžařských podmínkách poradili a svůj úkol zvládli na výbornou. Žák Miroslav Bendík ze ZŠ Havlíčkova měl na monoski svou premiéru.

O svém prvním lyžování napsal: „Když mě oslovila paní učitelka, zda bych si nechtěl zkusit zalyžovat na monoski, trochu jsem se zalekl. Ale potom jsem si řekl, že by to za to stálo, bude to další nová zkušenost. Šel jsem tedy do toho a vůbec nelituji. Když jsem stál se svou trasérkou nahoře na kopci, myslel jsem, že se to nedá sjet. Ale potom to přišlo. Byl to můj nejlepší zážitek v životě. Díky za příležitost, příště pojedu určitě znovu.“

Pedagogové z obou škol mají stejné přání. Ať je více takových akcí, kde handicap není překážkou pro provozování běžných sportovních aktivit.

Iveta Hendrychová
Region Opavsko

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.