Novodobá sanitka, úleva seniorům i pečovatelům

ilustrační foto

Již v sedmadvaceti městech Česka funguje k dnešnímu dni institut tak zvané „novodobé sanitky.“ Jde o jakési taxi, které v průběhu pracovního týdne od 6 do 16 hodin nebo individuálně dle domluvy poskytuje placený převoz a servis seniorům, handicapovaným, nemocným, kteří nemají nárok na převoz hrazený zdravotní pojišťovnou, ale také třeba maminkám s malými dětmi, které se potřebují včas a bezpečně dopravit k lékaři.

Teplice – O této službě jsem se dozvěděla náhodou a zajásala jsem! Znáte to sami, nikdy není v rodině dost aut, když náhle potřebujete dopravit svého nemocného seniora k lékaři, nota bene, ne vždy se to hodí, vzít si dopoledne volno ze zaměstnání. Zrovna jsem se chystala doprovodit svého téměř devadesátiletého otce na teplickou polikliniku a neměla jsem zajištěného řidiče na cestu zpět. I zavolala jsem na číslo, uvedené na letáčku a domluva byla jednoduchá: „Samozřejmě je lepší, když si nás objednáte v předstihu, ale jsme schopni pomoci vám i okamžitě. V kolik hodin máme přijet?“ otázal se sympatický mužský hlas a od té chvíle vše běželo jako na drátku. „Až bude tatínek po vyšetření, zavolejte a do deseti minut jsme u vás,“ slíbil.

A jak řekl, tak se stalo. „Fungujeme už od dubna loňského roku a je o nás velký zájem. Stejně si ale myslím, že mnoho seniorů o našich službách dosud neví,“ přiznal usměvavý pan „taxikář“ Zdeněk Viktora. „Ne všem se dostane do rukou náš letáček, zdaleka ne všichni senioři mají internet a když ho mají, netuší, že na něm lze hledat kontakt na naši službu.“ Ještě jsme ani nezapředli delší hovor a už nás přerušil telefonát: „Dobrý den, ráno jste mě vezl s maminkou na chirurgii do Teplic a už jsme hotovi,“ ozvalo se z mobilu. „Výborně, vysadím klienta a do deseti minut jsem u vás,“ pravil pan Viktora. „Tak a čeká mě cesta do Proboštova,“ dodal, „dnes to máme jak na běžícím pásu.“

Nezanedbatelnou samozřejmostí novodobé sanitky je skutečnost, že vás k lékaři přepraví řidiči záchranné služby, kteří mají k dispozici invalidní vozík i schodolez a působí také jako doprovod. Ale nejenom na cestu do ordinace si můžete zařídit odvoz, objednat si je můžete, potřebujete-li se dostat na poštu či úřad, na nákupy, či na cestu za přáteli nebo na oslavy.

„Služba je placená, konkrétně všude po Teplicích vás dopravíme za 70 korun,“ prozradil Zdeněk Viktora. Což je cenově mnohem výhodnější, nežli přeprava klasickou taxi službou. Novodobá sanitka – taxi senior ovšem funguje i daleko za hranicemi města, jeho trasy vedou do všech okolních obcí i vzdálenějších míst. Všechny podrobné informace lze najít na www.novodobasanitka. cz a číslo na „náš“ teplický taxi senior je 605952202. Osobně jsem byla velmi spokojena.

EVA STIEBEROVÁ
Teplický deník

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.