Moderní tomograf dokázal v Krnově vyšetřit víc pacientů

ilustrační foto: Flickr.com

Přesně před rokem krnovská nemocnice poslala na odpočinek počítačový tomograf (CT), který patřil k nejstarším v republice. Místo něj pořídila nový moderní tomograf za 17 milionů korun a pacienti to ocenili.

Krnov – Nový CT přístroj je rychlejší a pořizuje podrobnější data. Díky sofistikovanému softwaru dokážou lékaři snadno převést naměřené hodnoty do prostorových 3D modelů. Je určen především pacientům s mozkovými příhodami, protože dokáže například vyhodnotit prokrvení mozku. Dokáže odhalit stav, kdy dochází ke snížení průtoku krve cévami dřív, než se v mozku projeví následné změny.

Vyšetření díky novému CT přibylo

Krnovská nemocnice bilancuje první rok s novým tomografem, který skutečně nezahálel. Zaznamenala dvacetiprocentní nárůst vyšetření na CT přístroji. Za rok jich proběhlo zhruba 6,2 tisíce. Lékaři krnovské nemocnice díky rychlejší práci nového CT přístroje dokázali zkrátit objednací dobu pro pacienty zhruba na jeden týden. Rovněž se urychlilo i samotné vyšetření.

„CT slouží především pro pacienty iktového centra a využití nachází také pro všechny hospitalizované i ambulantní pacienty ze spádových oblastí. Zajišťujeme léčebnou péči a diagnostiku v celém rozsahu oboru neurologie a máme statut specializovaného iktového centra. Bez CT si nedovedu představit poskytování této vysoce specializované péče,“ uvedl ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec.

Šetrnější dávkování kontrastní látky

„Častěji se nyní vyšetřují cévy, zejména mozkové, a nově provádíme i takzvanou mozkovou perfusi, což je hodnocení prokrvení mozku při cévních mozkových příhodách. Rovněž vzhledem k novému dvojhlavňovému injektoru kontrastní látky a rychlejšímu CT přístroji nyní aplikujeme menší objem kontrastní látky, což významně šetří zejména ledviny pacientů,“ doplnil primář radiologického oddělení Ivo Šenkyřík. Injektor kontrastní látky je na stropním závěsu, což významně vylepšilo prostorové poměry na vyšetřovně. Pro lékaře přibylo práce vzhledem k podstatně většímu počtu zobrazení, ale tím se značně zlepšila i diagnostika.

Pacientů přibylo i dalším oddělením

Krnovská nemocnice právě bilancuje loňský rok. O pět stovek pacientů více než v roce 2013 léčila loni na lůžkových odděleních. Do odborných ambulancí přišlo o devět tisíc pacientů více než předloni. Výrazně posílila i v endokrinologii a diabetologii.

Iktové centrum funguje v Krnově

Neurologické oddělení v Krnově, jako jedno ze dvou desítek pracovišť v republice, získalo v roce 2010 statut „iktového centra“. Ten uděluje Ministerstvo zdravotnictví v rámci sítě pro záchranu životů a zdraví pacientů s mozkovými příhodami. Neurologické oddělení v Krnově je největší komplexně vybavené neurologické pracoviště v západní části Moravskoslezského kraje. Zařazení krnovské nemocnice do vysoce odborné sítě umožňuje směrování nemocného s akutní cévní mozkovou příhodou (CMP) přímo do specializovaného centra. Základem péče o postižené CMP je neurologické oddělení s vlastní specializovanou jednotkou intenzivní péče a potřebným vybavením. V současné době krnovská nemocnice zajišťuje péči o pacienty s CMP ve spádové oblasti se zhruba 196 tisíci obyvateli. Obyvatelé Krnovska, Bruntálska, Rýmařovska, Opavska a části Jesenicka mají v Krnově zajištěnou péči na úrovni odpovídající zemím jako jsou například Rakousko či Finsko.

Bruntálský deník

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.