V Bystřici nabízí euroklíče. Je to vlídnější k postiženým

Patnáct speciálních euroklíčů je v současné době k dispozici na bystřickém odboru sociálních věcí a zdravotnictví, kde čekají na své nové majitele. Zájemci si je mohou vyzvednout bezplatně.

Bystřice nad Pernštejnem – Tímto klíčem si mohou zdravotně postižení obyvatelé města sami otevřít veřejné toalety nejen v Bystřici, ale také v jiných městech v České republice i v zahraničí. Bystřice nad Pernštejnem se tímto počinem připojila k projektu s názvem Euroklíč.

„Euroklíč je možné použít například u čerpacích stanic, ve školách, sportovních, kulturních a zdravotnických zařízeních, v obchodních centrech, ubytovacích zařízeních a dalších místech. Jeho výhodou je, že postižení se sníženou schopností pohybu a orientace si mohou například toalety, výtahy či schodišťové plošiny vybavené speciálním zámkem odemknout sami a nemusejí žádat o pomoc obsluhu,“ vysvětlila vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví bystřické radnice Drahomíra Lukšová. Dodala, že zařízení, kde lze euroklíč použít, jsou označena speciálním logem.

Využití i v zahraničí

Větší možnost využití euroklíče je zatím v zahraničí, aktuální seznam míst, kde lze euroklíč použít v Česku, je zveřejněn na webových stránkách www.eurokeycz.com.

„Po připojení do projektu jsme obdrželi celkem patnáct klíčů, kterými chceme vybavit zájemce z řad bystřických obyvatel. Euroklíč dostane zdarma zájemce, jenž je držitelem průkazu TP, ZTP, ZTP/P, diabetik, stomik, člověk trpící roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou nebo Crohnovou chorobou, ulcerózní kolitidou či močovými dysfunkcemi a má trvalé bydliště v Bystřici nad Pernštejnem,“ přiblížila Lukšová.

Za klíče a speciální zámek na toaletách bystřická radnice nemusela platit nic. „Projekt realizuje Národní rada osob se zdravotním postižením ČR pod záštitou Ministerstva dopravy ČR a za finanční podpory Kraje Vysočina a Ministerstva pro místní rozvoj ČR,“ vysvětlila Drahomíra Lukšová.

V případě, že zájemců bude v Bystřici více než patnáct, mohou se obrátit na distribuční místo pro Kraj Vysočina, kterým jsou všechny pobočky Centra pro zdravotně postižené Kraje Vysočina. Nejbližší je ve Žďáře nad Sázavou. „Euroklíče bychom měli mít k dispozici během týdne,“ potvrdila vedoucí žďárského pracoviště Květoslava Růžičková.

Žádosti o euroklíče mohou bystřičtí zdravotně handicapovaní podávat u odboru sociálních věcí a zdravotnictví, doložit jsou povinni občanský průkaz a platný průkaz o invaliditě. „Zároveň jim poskytneme bližší informace o projektu,“ dodala Lukšová. Míst na Vysočině, která se k projektu Euroklíč na Vysočině připojila, zatím není mnoho. Kromě toalet na vlakových nádražích v Havlíčkově Brodě a Chotěboři je eurozámek zamykatelný euroklíčem nainstalovaný na WC v ubytovně u hřiště v Koněšíně, v areálu třebíčského zámku, tamního autobusového nádraží, městské tržnice a na novém hřbitově. Eurozámek je i na WC „benzinky“ Devět křížů u D1 ve směru na Brno nedaleko Velké Bíteše.

Projekt Euroklíč

Mezinárodní projekt Euroklíč už více než dvacet let efektivně pomáhá lidem se sníženou schopností pohybu ve vyspělých evropských zemích, začíná se prosazovat i v USA. Asociace krajů ČR poskytla Národní radě osob se zdravotním postižením ČR záštitu pro přípravu a realizaci tohoto projektu na území České republiky. Cílem projektu je zajistit rychlou dostupnost veřejných sociálních a technických kompenzačních zařízení (například výtahů, svislých a schodišťových plošin a podobně). Zařízení budou osazena jednotným eurozámkem a osobám se zdravotním postižením budou v první fázi projektu na základě průkazu ZTP nebo ZTP/P distribuovány univerzální euroklíče.

LENKA MAŠOVÁ
Žďárský denik

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.