Kompenzační pomůcky pro neslyšící. Stát už jich moc nehradí

ilustrační foto: Kateweb / Flickr.com

Kompenzační pomůcky pomáhají handicapovaným lidem se zapojením do běžného života. Některé z nich částečně postiženým hradí stát. Avšak například počet pomůcek pro neslyšící za poslední roky klesl o více než polovinu. Pojďme se podívat, na co ještě sluchově postižení mají nárok.

ilustrační foto: Kateweb / Flickr.com

Nárok na příspěvek na kompenzační pomůcku mají jen ti, kteří se podle zákona dají klasifikovat jako těžce sluchově postižení.

Zákon 329/2011 Sb. o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů za těžké sluchové postižení považuje:

a) oboustranná úplná hluchota, neschopnost slyšet zvuky a rozumět řeči ani s nejvýkonnějším sluchadlem nebo přetrvávající neschopnost slyšení po implantaci kochleární nebo kmenové neuroprotézy,

b) oboustranná praktická hluchota, ztráta sluchu při tónové audiometrii v rozsahu 70 – 90 dB, zbytkový sluch se ztrátou slyšení 85 – 90 %, sluchově postižený je schopen vnímat zvuk mluvené řeči jen se sluchadlem, ale rozumí jí jen minimálně (z 10 – 15 %), přes používání kompenzační pomůcky nebo po implantaci kochleární nebo kmenové neuroprotézy,

c) těžká forma hluchoslepoty, kombinované těžké postižení sluchu a zraku, funkčně v rozsahu oboustranné těžké nedoslýchavosti, kterou se rozumí ztráta sluchu v rozsahu 56 – 69 dB, ztráta slyšení 65 – 84 % až ztráta sluchu v rozsahu oboustranné hluchoty a ztráta zraku v rozsahu těžké slabozrakosti obou očí, kterou se rozumí zraková ostrost s optimální korekcí v intervalu 3/60 (0,05) – lepší než 1/60 (0,02).

Od 1. 1. 2012 je možné požádat o příspěvky jen na tyto kompenzační pomůcky:
– signalizace bytového/domovního zvonku, včetně instalace,
– signalizace pláče dítěte, včetně instalace,
– speciální programové vybavení (aplikace do telefonu, programy do osobního počítače) pro edukaci a redukaci sluchu umožňující nácvik mluvení, odezírání nebo znakové řeči,
– individuální indukční smyčka,
– zařízení pro poslech audiovizuálního zařízení,
– signalizace telefonního zvonění,
– telefonní zesilovač,
– elektronická orientační pomůcka, komunikační pomůcka pro nevidomé a hluchoslepé.

O příspěvek na kompenzační pomůcku si můžete zažádat na své pobočce Úřadu práce, kde by vám měli podat i veškeré informace.

Příspěvek sto procent? Zrušen

Dříve bylo běžné, že postižený mohl získat příspěvek na kompenzační pomůcku až do výše sto procent z její pořizovací ceny. Dnes je vždy nutná spoluúčast a to buď 10% z ceny a nebo minimálně jeden tisíc korun.

Pro ilustraci si uvedeme dva příklady.
Kompenzační pomůcka stojí 30 000 korun, jako příspěvek dostanete 27 000 korun a doplatíte si 10% tedy 3 000 korun.
Kompenzační pomůcka stojí 3 000 korun. Jako příspěvek dostanete 2 000 korun a doplatíte si ne pouhých 200 korun, což je 10%, ale zaplatíte 1 000korun.

Jako příklad uvádíme seznam pomůcek, na které se ještě před rokem 2012 příspěvek dával, nyní už však ne:
– Světelný nebo vibrační budík
– Víceúčelová pomůcka pro sluchově postižené děti
– Psací telefon pro neslyšící včetně světelné indikace (osobní počítač, pager, mobilní telefon,…)
– Přídavná karta k osobnímu počítači a programové vybavení
– Telefonní přístroj se zesílením zvuku
– Fax
– Faxmodemová karta k počítači a programové vybavení emulující fax
– Videorekordér
– Televize s teletextem
– Doplnění televizoru o dekodér teletextu
– Přístroj k nácviku slyšení.

Pravdou je, že některé pomůcky už by dnes byly zcela neaktuální, avšak je škoda, že místo některých z nich dnes není v seznamu například tablet, který je pro neslyšící výbornou vzdělávací pomůckou a zároveň jim zásadně pomáhá při písemné komunikaci s lidmi na veřejnosti.

Jiří Marek
invArena

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.